Grote brand Oldebroek is geblust, defensie houdt oogje in het zeil

update & videoDe grote heidebrand bij Oldebroek is geblust. De wagens van de reguliere brandweer zijn teruggekeerd naar de kazerne. Alleen hun collega's van defensie blijven achter om het gebied in de gaten te houden. 

De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend. René van der Neut van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldde aanvankelijke dat het vuur was veroorzaakt door schietoefeningen van de artillerie, maar erkent nu dat hij te voorbarig is geweest. ,,Dat geef ik zonder problemen toe'', meldt Van der Neut. ,,We hebben de afgelopen week wel tien brandmeldingen van het Artillerie Schiet Kamp gehad en steeds bleken schietoefeningen de oorzaak. In de gewoonte ging ik daar nu ook van uit, maar er is vandaag niet geschoten. Dus is de oorzaak onbekend.''

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak van de brand is geweest. Peter Valstar, persvoorlichter van het ministerie van Defensie, sluit niet uit dat oude munitie, zoals een fosforgranaat of restanten daarvan, vlam heeft gevat. Zijn collega Menno Reemeijer benadrukt dat de artillerie van april tot september niet schiet met pyrotechnische middelen (explosieve stoffen), zoals fosfaatgranaten. ,,Het vuur kan ook zijn ontstaan door een brillenglas'', stelt Reemeijer.

Droogte

Omdat het vuur vanwege de droogte wild om zich heen grijpt, hebben vier pelotons, waaronder een van defensie, met elk vier wagens de brand bestreden. De luchtmacht heeft een Chinook-helikopter ingezet die helpt bij het blussen. ,,De rook trekt snel weg'', meldt Van der Neut.

Verhaal gaat verder onder de video

Vanwege het gevaar van de aldaar liggende munitierestanten mocht de brandweer de heide niet op en moesten de wagens op de wegen blijven. ,,Dat was een uitdaging, want het bemoeilijkte het blussen'', meldt Van der Neut.

Om verdere uitbreiding te voorkomen, heeft de brandweer rondom het vuur zogenoemde stoplijnen aangelegd: tien tot vijftien meter brede stroken. De blussers verwijderden brandbaar materiaal, zoals lage struiken en dood hout, en houden de stoplijnen nat. Zo moet het vuur uiteindelijk onder controle doven.

Vanwege de rookwolken richting de A50 werd besloten om op te schalen tot het lichtste dreigingsniveau (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure 1), maar inmiddels heeft het verkeer op de snelweg er geen hinder meer van.

De rook van de heidebrand is tot op grote afstand te zien. Zelfs in Wijhe hebben mensen de pluimen waargenomen.

De brand is volgens een woordvoerder van de gemeente Oldebroek niet bedreigend voor mensen. ,,We houden de situatie nauwlettend in de gaten.''

De brand trok een tiental ramptoeristen. Zij werden door bewapende beveiligers van defensie op afstand gehouden.

Kijk hieronder voor meerdere foto's van de brand bij Oldebroek. 

Volledig scherm
Stefan Verkerk © Stefan Verkerk
Volledig scherm
De vuurhaard op het terrein van het Artillerie Schietkamp, gefotografeerd vanuit luchtverkenningsvliegtuig Ajax Noord van de brandweer. © Brandweer
Volledig scherm
Jelle Boonstra/ de Stentor © Jelle Boonstra/ de Stentor
Volledig scherm
Zelfs vanuit Bant (Noordoostpolder) is de heidebrand bij Oldebroek goed waar te nemen. © Julia Meijer

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe