Volledig scherm
Ook de jeugd weet de bibliotheek in Harderwijk goed te vinden. Marijn van den Berg, Olivia Zürcher, Rebecca van den Broek lezen in huiskamersfeer. © Ruben Schipper

Harderwijk lonkt naar titel
Beste Bibliotheek van Nederland

De Harderwijkse bibliotheek hoort samen met Deventer, Losser, Vught, Leeuwarden en Dongen bij de zes beste bibliotheken van Nederland. De finalisten van de jaarlijkse verkiezing van vakblad Bibliotheekblad nemen het vanaf maart volgend jaar tegen elkaar op voor de titel.  

Jan Hoogenberg, directeur van  Bibliotheek Noordwest Veluwe is blij: ,,We willen al veel langer meedoen, maar achtten de tijd nog niet rijp. Nu we goed en wel op onze nieuwe plek in het Huis van de Stad hebben we de sprong maar eens gewaagd. Gaaf dat we meteen bij de beste zes zitten.’’  Bibliotheekblad heeft de finalisten maandag bekend gemaakt. Op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, zullen ze bezocht worden door de vakjury. Zij gaan de instellingen beoordelen op ‘de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk’. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij weer extra aandacht. 

Huiskamer van de stad

,,Wat dat betreft moeten we wel haast goed scoren’’, aldus een zelfverzekerde directeur. ,,Qua huisvesting: de bibliotheek is sinds de verhuizing vorig jaar uitgegroeid tot een soort huiskamer van de stad. Mensen voelen zich thuis bij ons en de lijntjes met het personeel zijn kort. Maar ook inhoudelijk hebben we, naast een grote collectie, veel te bieden. Met name op het gebied van taal- en digitale vaardigheden: het Taalhuis en de Digital Hangout.’’

Hij hoopt dat het voldoende zal zijn om de concurrentie te kloppen en opvolger te worden van de laatste winnaar, Zwolle.  De nieuwe winnaar wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Harderwijk gaat daarvoor nog een campagne optuigen.  

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe