Geheel rechts, wijlen Jan Eizes de Boer. Deze foto is in mei 2008 gemaakt bij de installatie van burgemeester Peijnenburg in het Dorpshuis Heerde. Links burgemeester Hoornstra, daarnaast waarnemend burgemeester van Vliet, de toen nieuwe burgemeester Peijnenburg en oud-burgemeester de Boer.
Volledig scherm
Geheel rechts, wijlen Jan Eizes de Boer. Deze foto is in mei 2008 gemaakt bij de installatie van burgemeester Peijnenburg in het Dorpshuis Heerde. Links burgemeester Hoornstra, daarnaast waarnemend burgemeester van Vliet, de toen nieuwe burgemeester Peijnenburg en oud-burgemeester de Boer. © Henri van der Beek

Heerde neemt voorgoed afscheid van immer stijlvol optredende oud-burgemeester Jan Eizes de Boer

Oud-burgemeester van de gemeente Heerde Jan Eizes de Boer is maandag 17 februari is overleden. De Boer werd in 1985 burgemeester van de gemeente Heerde als opvolger van Tj. Faber.

De geboren Fries (1932 in Sneek) vond veel voldoening in het dienen van het openbaar bestuur. Dat deed hij vanuit zijn christelijke overtuiging, eerst als lid van de CHU en later van het CDA. Hij begon zijn loopbaan in 1971 als gemeentesecretaris van Medemblik. Al vrij snel, twee jaar later, werd hij burgemeester van Marken. Daar bleef hij tot 1973 toen hij benoemd werd tot burgemeester van de Gelderse gemeente Hengelo. Het langst diende Jan Eizes de Boer de gemeente Heerde: vanaf oktober 1985 tot aan zijn pensionering in 1997. 

Brandweer

Het was voor burgemeester de Boer wel even wennen in bestuurlijk Heerde. Dat kende met de wethouders Arend Bouwman, Wim de Graaf en Hendrik Maten drie sterke persoonlijkheden. Maar de altijd stijlvol optredende burgemeester vond al vrij snel zijn draai. Grote aandacht had hij daarbij voor openbare orde en de brandweer. Als oud-brandweerman sprak hij de taal van de brandweermensen. De Boer was dan ook altijd een warm pleitbezorger voor het optimaal faciliteren van de brandweerkorpsen. 

Bij de publieke optredens werd de Heerder burgemeester altijd trouw terzijde gestaan door zijn vrouw Lies de Boer-Loonstra. Voor zijn verdiensten werd de burgemeester benoemd tot Ridder van de Orde van Oranje Nassau en ook was hij drager van de Zilveren Erepenning van de gemeente Heerde. Na de pensionering van Jan Eizes de Boer in 1997, bleef het echtpaar de Boer in Heerde wonen en was heel meelevend in veel sociale activiteiten. Zaterdag 22 februari wordt in de Johanneskerk in Heerde een dienst van Woord en Gebed gehouden die om 13.00 uur begint. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe