Heideraathoning is honing in zijn puurste vorm, die met raat en al gegeten wordt. Voor deze specialiteit worden geen kunstraten gebruikt, maar moeten bijenvolken zelf aan de slag.
Volledig scherm
PREMIUM
Heideraathoning is honing in zijn puurste vorm, die met raat en al gegeten wordt. Voor deze specialiteit worden geen kunstraten gebruikt, maar moeten bijenvolken zelf aan de slag. © Mayke Snippe

Heidehoning in gevaar door droogte

De productie van heidehoning stort dit jaar helemaal in door de aanhoudende hitte en droogte. Heidebloemen komen niet tot bloei, als ze al niet afsterven. In dat geval zal de honingopbrengst de komende jaren ook mager zijn omdat het vijf jaar kan duren voordat de heide weer voldoende nectar produceert.

Staatsbosbeheer heeft een verbod tot het plaatsen van bijenkasten op heidevelden van de Veluwe ingevoerd. ,,De situatie is dramatisch’’, zegt boswachter Lennard Jasper. ,,Met deze maatregelen willen we de nectar die er is, behouden voor de wilde bijen, insecten en vlinders.’’

  1. Roept SGP-coryfee Klein uit Elburg nou op om ondernemers in eigen stad te boycotten?
    PREMIUM
    video

    Roept SGP-coryfee Klein uit Elburg nou op om onderne­mers in eigen stad te boycotten?

    De al jaren voortslepende discussie over een koopzondag in Elburg kwam dit weekeinde tot een voorlopig kookpunt toen 23 ondernemers aankondigden illegaal open te gaan op pinksterzondag. SGP-coryfee Eppie Klein mengt zich op Twitter ook in het debat. ‘Vele trouwen ‘eigen mensen’ maken het omgekeerde statement: niet Elburg wel Nunspeet’, schrijft hij. Is dit een oproep om plaatselijke ondernemers te boycotten?

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe