Volledig scherm
Burgemeester Jacqueline Koops-Scheele van Heerde: ‘Vrouwen zijn capabel genoeg’ © Henri van der Beek

Hier nóg minder vrouwelijke burgemeesters dan in de rest van het land

Het aantal vrouwelijke burgemeesters in deze regio blijft achter bij het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van LocalFocus. Landelijk gezien is 28,4% van de burgemeesters een vrouw, in deze regio slechts 19,4%.

In Nederland zijn 101 van de 355 burgemeesters vrouwen, wat neerkomt op een percentage van 28,4%. Dat bleek vorige week uit cijfers die BNR opvroeg bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het aantal vrouwelijke burgemeesters was volgens dat genootschap nog nooit zo hoog.

Laag

Deze regio blijft behoorlijk achter bij de landelijke ontwikkeling, blijkt uit aanvullend onderzoek van LocalFocus dat de man-vrouwverhouding voor burgemeesters per provincie en per regio op een rij zette.

Daaruit blijkt onder anderen dat slechts zeven van de 36 burgemeesters in onze regio vrouwen zijn. Dat komt neer op een percentage van 19,4%. Daarmee loopt onze regio achter op het landelijke gemiddelde.

Het aantal vrouwelijke burgemeesters in deze regio blijft achter bij het landelijk gemiddelde, blijkt uit onderstaande grafiek (tekst loopt door)

De vrouwelijke burgemeesters in deze regio zijn overigens Petra van Wingerden-Boers (Apeldoorn), Marianne Besselink (Bronckhorst), Erica van Lente van (Dalfsen), Jacqueline Koops-Scheele (Heerde), Ina Adema (Lelystad), Janneke Snijder-Hazelhoff (Oldebroek - zij zal in oktober worden opgevolgd door Tanja Haseloop) en Annemieke Vermeulen (Zutphen).

Capabel

Het regionale percentage vrouwelijke burgemeesters blijft niet alleen achter bij het landelijk gemiddelde, maar ook ver verwijderd van het doel van Kajsa Ollongren. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verklaarde onlangs actief te willen aansturen op een percentage vrouwen in politiek bestuur dat ligt tussen 40- en 60%.

Jacqueline Koops-Scheele (burgemeester van Heerde) diende Ollongren daarop van repliek in de Stentor: ,,Dat hebben we toch niet nodig? Vrouwen zijn capabel genoeg.’’ Wat of wie je bent, stond volgens haar los van ‘vrouw zijn’.

,,Kijk naar wat iemand meebrengt, wat de ambitie is, wat de kwaliteiten zijn. Ik denk dat ik ultiem geëmancipeerd ben, want het maakt mij helemaal niet uit of een bestuurder man of vrouw is. Vrouwen denken misschien wel sneller dat ze het niet kunnen.”

Zeeland

Uit onderstaand overzicht blijkt verder dat provincie Zeeland relatief gezien de meeste vrouwen aan het roer heeft staan. Ook Limburgse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse gemeenten scoren bovengemiddeld.

In Drenthe zijn relatief gezien de minste vrouwelijke burgemeesters te vinden. Gevolgd door Groningen, Utrecht en dus ook onze regio, waar ongeveer één op de vijf burgemeesters van het vrouwelijke geslacht is.

 1. Witte maskers en rasta-haar: mogelijk verband woningovervallen Ermelo, Hierden en Vierhouten

  Witte maskers en ras­ta-haar: mogelijk verband woningover­val­len Ermelo, Hierden en Vierhouten

  De overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op zaterdag 8 februari heeft mogelijk verband met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. Daarom roept de politie nogmaals getuigen van deze drie woningovervallen op zich te melden. Op basis van het onderzoek tot dusver denkt de recherche dat het om jonge mannen gaat, één van hen heeft vermoedelijk opvallend halflang rasta-haar.
 2. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe