Volledig scherm
De wolvenwelpjes op de Veluwe © Provincie Gelderland

Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland

TijdlijnBabygeluk op de Noord-Veluwe! Voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw zijn er jonge wolven in ons land  geboren. Hoe de wolf terugkeerde naar Oost-Nederland.

1869: Laatste wolf in Nederland wordt gedood bij Schinveld in Limburg.

1982: De Conventie van Bern maakt van de wolf een beschermd dier.

Juli 2013: Een dode wolf wordt gevonden bij Luttelgeest, Flevoland. Het dier blijkt te zijn neergelegd; het is eerder doodgeschoten in Oost-Europa.

Maart 2015: Voor het eerst sinds 1869 wordt een levende wolf gespot in Nederland. Het dier zwerft een paar dagen door Drenthe en Groningen. Het dier wandelde door woonwijken en over bedrijventerreinen. Na een ruim een week keerde de wolf terug naar Duitsland. Hierna volgen de waarnemingen in Oost-Nederland elkaar snel op.

Volledig scherm
De wolf die in maart in Drenthe en Groningen rondliep is doodgereden in Duitsland. © ANP

Maart 2017: Op de A28 in Drenthe wordt een wolf doodgereden.

Februari 2018: Een wolf loopt ‘s nachts door de straten van Bennekom en Veenendaal.

Februari 2019: Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. De wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal wordt genoemd, heeft ook een mannetje in haar buurt. Dit blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de roofdieren. Het onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Wageningen Environmental Reseach in opdracht van de provincie Gelderland. Daaruit bleek bovendien dat er een derde wolf woont op de Midden-Veluwe.

Maart: De wolvin wordt gespot met een dikke buik.

Eind april: Het wolvenpaar op de noordelijke Veluwe krijgt zeker drie welpjes. Dit wordt overigens pas anderhalve maand later wereldkundig  gemaakt. Voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw zijn er in ons land weer wolven geboren.

19 mei: Het wolvenpaar wordt voor het eerst samen vastgelegd, de beelden worden gemaakt op de Noord-Veluwe.

Volledig scherm
De eerste foto van het wolvenpaar op de Veluwe © WolveninNederland.nl

18 juni: Benny Pieters uit Epe spot de mannetjeswolf op jacht. Het roofdier grijpt een reekalf en neemt zijn prooi mee. Een prima maal voor zijn wolvin en jongen. Maar dat blijkt pas een dag later.

Volledig scherm
De wolf met het reekalf © Benny Pieters, de Faunabescherming

19 juni: Eindelijk mag iedereen het weten: babygeluk bij het Noord-Veluwse wolvenpaar. De provincie Gelderland bevestigt de geboorte van zeker drie welpjes door de eerste beelden van de jonge wolfjes te publiceren. Daarop zijn de zes weken oude welpen te zien die op verkenning zijn in de Veluwse bossen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe