Volledig scherm
PREMIUM
Schrijver Wolter Noordman uit Heerde op de plek waar vroeger camping De Filipsberg was, aan de Molenweg in Wapenveld. In een van de huisjes zat de Engelse piloot Walter Randall een nacht ondergedoken. Hij had in de buurt een noodlanding gemaakt. © Henri van der Beek

Hoe het gastenboek van dokter Kruimel leidt tot oorlogsboek over Engelse piloten op de Noord-Veluwe

Is Schuilplaats de Veluwe het boek waar Wolter Noordman (70) het meest grondig onderzoek naar heeft gedaan? De Heerdenaar denkt van wel. Hoe het gastenboek van een huisarts in Garderen na bijna dertig jaar leidt tot een boek met 24 verhalen over geallieerde piloten, op de Noord-Veluwe op de vlucht voor de Duitsers.

Het is de naam Neville Fearneyhough die bij Noordman een belletje doet rinkelen. De schrijver komt de naam van de Engelse piloot tegen bij het schrijven van het boek over de vijftien executies, in de laatste oorlogsdagen bij Hattem. Een van de slachtoffers is verzetsman Dirk Eskes. Noordman herinnert zich dat hij de naam Fearneyhough eerder heeft gelezen, namelijk in het gastenboek van Joop Kruimel. ,,De orthopedisch-chirurg hield in zijn buitenhuis bij Garderen joden en piloten ondergedoken. In het boek lieten zij een boodschap achter voor Kruimel.”

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe