Volledig scherm
De winnaars van het NK voor jonge koks met in het midden Femke Klaassen, Sebastiaan Follong en Mart Oude Luttikhuis. © Boefkik

Hoofdprijs voor jonge kok van De Leest, al zit die zaak in Vaassen dicht

Het restaurant in Vaassen waar hij tot voor kort werkte is gesloten, maar Sebastiaan Follong sleepte desondanks wel de hoofdprijs in de wacht gesleept bij het Nederlands kampioenschap voor jonge koks. De voormalige kok van De Leest scoorde vooral met zijn voorgerecht.

Femke Klaassen van de Librije in Zwolle kwam ook goed voor de dag tijdens het NK van vandaag in de Amsterdamse Rai. Klaassen eindigde als tweede, voor Mart Oude Luttikhuis van de Bloemenbeek in De Lutte.  Aan Follong konden beiden niet tippen. De kok uit het Gelders Wijchen zag de prijs niet aankomen, vertelde hij het Gastromisch Gilde dat de wedstrijd had georganiseerd tijdens de vakbeurs Horecava. ,,Terwijl jurylid Alain Alders vertelde over waarom de winnaar had gewonnen, zei ik tegen mijn vrienden en familie in het publiek dat ik het niet was geworden.’’ 

Michelinster

Alle jonge koks die meededen aan het NK werken bij restaurants met minimaal een Michelinster. Voor de titelstrijd kregen ze een doos met ingrediënten waarmee ze het moesten doen. Het ging onder meer om kalfslende, kabeljauw, kokkels, ananas en chocolade. Daarvan moesten ze een voor-, hoofd- en nagerecht maken.

Het Gastronomisch Gilde is een vakvereniging voor ervaren en jonge professionals in de kunst van het koken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe