Inbreker kiest tijdens donkere dagen voor kleine gemeente

VideoIn deze donkere maanden loopt het aantal woninginbraken flink op. In sommige plattelandsgemeenten komen dieven in de winter zes keer zo vaak langs. Hattem, Dalfsen en Nunspeet zijn negatieve uitschieters. Dat blijkt uit een analyse van politiegegevens door deze krant.

Van november tot en met februari profiteren inbrekers volop van het duister. Gemiddeld doen ze bijna 50 procent meer (pogingen tot) inbraken dan in de maanden waarin het langer licht blijft.

Uit een analyse van meer dan 50.000 meldingen van woninginbraken van de afgelopen 12 maanden blijkt dat vooral kleine gemeenten in de winter op hun tellen moeten passen. Waar grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een stijging laten zien van rond de 35 procent, neemt het aantal inbraken in de kleinste gemeenten toe met 70 procent.

Bericht gaat onder het kaartje verder. 

Uitschieters in de regio zijn Hattem (negen keer zoveel inbraken als in de zomer), Dalfsen (zes keer zoveel) en Nunspeet (drie keer zoveel). In de grotere steden Apeldoorn, Deventer en Zwolle steeg het aantal inbraken in de winter met respectievelijk 52, 17 en 85 procent. Zwolle is een uitschieter onder de steden. De politie kon daar gistermiddag geen verklaring voor geven.

Mobiele bendes

Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie, herkent het beeld dat inbrekers in de donkere maanden extra toeslaan in dunbevolkte gebieden. ,,Mobiele bendes trekken dan door het land.” Ook dieven uit Oost-Europa en Zuid-Amerika komen die maanden naar ons land.

Inbraken
Volledig scherm
Inbraken © De Stentor
Volledig scherm
© De Stentor

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe