Volledig scherm
Zo'n 350 mensen hebben vanavond tijdens een indrukwekkende stille tocht. © Saskia Berdenis van Berlekom

Indrukwekkende stille tocht voor gevangenen Kamp Amersfoort

videoZo'n 350 mensen hebben vanavond tijdens een indrukwekkende stille tocht in Amersfoort de deportatie herdacht van 1.441 gevangenen uit Kamp Amersfoort naar concentratiekampen in Duitsland, die plaats had op 11 oktober 1944. De meeste gevangenen keerden nooit meer terug.

Het was voor het eerst dat de voettocht die de gevangenen destijds maakten, wordt nagelopen. Onder de circa 350 deelnemers was een groep Puttenaren, onder wie de Puttense burgemeester Henk Lambooij. Zij herdachten de 601 mannen uit Putten die 73 jaar eerder dezelfde voettocht liepen, nadat ze gevangen genomen waren bij een razzia. Slechts 48 van hen overleefden de oorlog.

Gezien de grote opkomst van deelnemers wil het museum Kamp Amersfoort deze voettocht in het vervolg jaarlijks gaan houden op 11 oktober. In stilte wandelen en denken aan de gevangenen die destijds onder zware bewaking van Duitse soldaten dezelfde tocht moesten lopen.

Identiek

De stille tocht duurde een uur, want de wandelaars gingen stapvoets. Om 18 uur vertrok de stoet, op exact hetzelfde tijdstip dat in 1944 de grote groep gevangenen moest lopen. Zelfs de dag in de week, een woensdag, komt overeen met toen en ook de weersomstandigheden waren nagenoeg identiek.

Veel huizen die langs de route staan, bestonden toen ook al. Dat blijkt uit zes foto's die in 1944 van de tocht zijn gemaakt en bewaard gebleven. De deelnemers waren zeer onder de indruk, wetende dat in 1944 de voettocht eindigde in de dood. Nu konden de wandelaar na het plaatsen van kaarsen bij het treinstation Amersfoort veilig naar huis. Die kennis maakte de tocht overweldigend.

Waardevol

Ook voor Herman Thomas (78) uit Harderwijk en zijn zus Annemieke Thomas (74) uit Amersfoort. Hun vader Johan Thomas was in 1944 een van de gevangenen die dezelfde tocht moest lopen. De Harderwijker was samen met zijn zwager Cor Steijlen opgepakt in Putten toen ze op 1 oktober een fietstocht maakten naar hun zieke schoonmoeder in Achterveld. Nooit zijn ze teruggekeerd. Johan overleed op 15 april 1945 in Sandbostel en Cor stierf, na de bevrijding, in mei 1945 ook in Sandbostel. Herman en Annemieke Thomas: ,,Heel waardevol deze stille tocht. We hebben in de jaren 90 met onze moeder in Sandbostel een steen gelegd met de naam van mijn vader. Maar deze voettocht hebben Cor en hij gelopen en wij ervaren nu een beetje hoe dat moet zijn geweest.''

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe