Jagers op de Veluwe krijgen goed nieuws van de rechter, maar wat zijn de gevolgen voor de wolf?
De jacht op wild op de Veluwe hoeft niet stopgezet te worden. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald. De Faunabescherming vroeg de rechter zich daarover te buigen omdat wolven mogelijk last van de jacht op hun voedsel zouden hebben.
Na zeven (of eigenlijk acht) vette jaren hebben met name wilde zwijnen zich explosief voortgeplant. En dus moeten er tot het einde van deze winter zeker bijna 9000 worden afgeschoten, volgens de Faunabeheereenheid (FBE). Plus ook nog eens 700 damherten en 3000 edelherten. Maar, stelt De Faunabescherming, in die berekening is helemaal geen rekening gehouden met de aanwezigheid van de wolf. En dus werd gevraagd de jacht stil te leggen tot er wetenschappelijk onderzoek is gedaan.
Want daar is veel onduidelijkheid over. Sinds de eerste wolf zich drie jaar geleden hier vestigde, leren betrokkenen haast elke dag bij. Mede omdat de kennis uit de Nederlandse praktijk ontbreekt, vindt de Faunabescherming dat er niet meer op de prooidieren van wolven mag worden gejaagd totdat er meer duidelijkheid is.
Ontheffing
De provincie Gelderland verleende in 2019 al een ontheffing die het afschieten van grofwild op de Veluwe rechtvaardigt. De Faunabeheereenheid (FBE) becijfert elk jaar hoeveel dieren het loodje moeten leggen om tot de gewenste doelstand te komen; het aantal dieren dat het gebied aan zou kunnen. ,,De belangen van de FBE zijn strijdig met die van de wolf’’, stelde vicevoorzitter Harm Niesen van de Faunabescherming tijdens de behandeling van de zaak in Utrecht medio december. ,,Alleen wolven kunnen bepalen wat de doelstand moet zijn.’’
Volgens een deskundige die de Faunabescherming meenam naar de zitting in Utrecht, is het zeer aannemelijk dat de jacht de wolven op de Veluwe verstoort. Niet zozeer door de schoten, meer nog door de aanwezigheid van mensen. ,,Hoe kan een wolf rustig een edelhert bejagen, als er ook mensen in dat bos jagen?’’ vroeg een advocate van de Faunabescherming.
Afschot hoeft niet te worden stilgelegd
De provincie wees het verzoek van de Faunabescherming eerder al af en ook de voorzieningenrechter ging vandaag niet mee in die wens. Volgens de rechter is er geen sprake van een situatie waarin de wolven zodanig worden verstoord dat het afschot moet worden stilgelegd.
De voorzieningenrechter plaatste daarbij wel een stevige kanttekening. De lopende bezwaarprocedure bij de provincie is hét moment is om de ontstane situatie, met de komst van een nieuwe beschermde soort, opnieuw te bekijken. De rechter benadrukt dat dat de toenemende menselijke activiteit wel degelijk voor verstoring kan zorgen.
Hoe kan een wolf rustig een edelhert bejagen, als er ook mensen in dat bos jagen?
Een advocate van de Faunabescherming tijdens de zitting
De voorzieningenrechter baseert zich daarbij op een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit dat onderzoek blijkt dat zelfs de zorgvuldigste jachttechnieken verstorende effecten van de mensen niet kunnen voorkomen. De provincie Gelderland stelt dat de wolvenpopulatie zich sinds de start van het afschot positief heeft ontwikkeld en dat er geen wolven uit het gebied zijn weggetrokken.
Afschot blijft noodzakelijk
Maar, besluit de rechtbank, afschot van groot wild blijft nodig vanwege verschillende belangen. Zoals de bescherming van wilde flora en fauna en ook moet het onnodig lijden van zieke dieren worden voorkomen. Door de komst van de wolf is dit niet ineens overbodig geworden. Het belang van het afschot weegt dus zwaarder en dus wordt de jacht niet stilgelegd.
Bekijk hier video’s over de wolf in (Oost-)Nederland die we eerder maakten:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Wat een wolvenhaters weer hier,jammer dat veel rechters zelf ook jager zijn,laat de natuur zijn gang gaan,heb eens respect voor dieren,de natuur lost het zelf op, jagers jagen onder het mom van natuurbehoud maar het is gewoon een sport voor ze de jacht,diervriendelijk zijn ze allerminst ,de jacht is wreed,veel jagers kunnen niet eens goed schieten waardoor heel veel dieren lijden voor ze dood gaan. Jagers? Ik heb er geen goed woord voor over het is een wrede sport die gewetenloos word bedreven.
Jules Vismale
1 jaar geleden
De wolvenhaters vinden dus, zeer hypocriet, dat wolven niet op herten op de Veluwe en zwijnen mogen jagen maar jagers wel? Stel dat die jagers dadelijk op de Veluwe (en dan wel per vergissing) andere jagers, wandelaars, fietsers en loslopende honden gaan neerschieten? Daarbij komt dat jagers toch al niet bepaald geliefd zijn om de zeer onsportieve wijze waarop zij veilig op wild gaan jagen terwijl dat lang niet altijd om natuurbeheer gaat.
Frank Appels
1 jaar geleden
De club Faunabescherming doet niet aan Florabescherming. Op grote delen van de Veluwe is de laatste jaren geen natuurlijke verjonging meer van eiken, berken, vuilboom, lijsterbes enz., door de enorme hoeveelheid herten en bosvarkens die van Koffeman &co niet bejaagd mogen worden.
Karel Bock
1 jaar geleden
De rechter is net niet in de doelredenatie van de Faunabescherming getrapt. Wanneer je de sterke groei van wolvenroedels de afgelopen jaren in Duitsland bestudeert (vorig jaar inmiddels 157 roedels, Zie http://dbb-wolf.de) en realiseert dat er in Duitsland door 400.000 jagers veel meer gejaagd wordt (ook op zondag!) dan in Nederland, dan hoef je geen hoogleraar te zijn om te concluderen dat de wolf zich niets van jacht aantrekt en qua aantallen uitbreidt waar hij wil.
jeannette dijk
1 jaar geleden
Wat is dit weer erg .. jacht is een sport geen natuurbeheer. De wolf wel.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIne Van Dijk
Jules Vismale
Frank Appels
Karel Bock
jeannette dijk