Volledig scherm
Alberto Stegeman in vermomming op de legerbasis in Oldebroek. © Twitter Alberto Stegeman

Justitie gaat Alberto Stegeman vervolgen voor plaatsen nepbom op Legerplaats Oldebroek

Programmamaker Alberto Stegeman moet zich verantwoorden voor de rechter voor zijn actie op 21 augustus 2018 op Legerplaats Oldebroek. Stegeman plaatste een nepbom in de kazerne, waar hij overigens zonder toegangspas zomaar binnenkwam.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de meervoudige kamer van de Rechtbank Gelderland vragen of Stegeman een strafrechtelijke grens heeft overschreden en is van mening dat de programmamaker zich niet voor alle gepleegde feiten kan beroepen op het belang van openbaarmaking.

Toegangspas

Stegeman wilde vorig jaar laten zien dat de beveiliging van Legerplaats Oldebroek nogal te wensen over laat. Een medewerker van zijn programma ‘Undercover in Nederland’ kon tot drie keer toe zonder een vereiste toegangspas de legerplaats binnenkomen. Ook Stegeman zelf lukt dat een keer. Bovendien konden ze zich vrij bewegen over de legerplaats zonder dat ze een zichtbare identificatie droegen.

Stegeman liet bij zijn bezoek een attachékoffer met een nepbom achter in de eetzaal. De ingeschakelde Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kon 's avonds bevestigen dat het een nep-bom betrof.

Vervolgen

Het OM vindt dat Stegeman zich met het ongeoorloofd betreden van de legerplaats en het achterlaten van een nepbom aan twee strafbare feiten heeft schuldig gemaakt. Het OM zegt ‘de ernst van de feiten afgewogen te hebben tegen het maatschappelijk belang van openbaarmaking’ en vindt dat Stegeman voor het betreden van de legerplaats niet zou moeten worden vervolgd. Het aantonen van hiaten in de beveiliging van de legerplaats is in het publieke belang.

Het plaatsen van een nepbom gaat volgens het OM te ver en diende geen maatschappelijk belang.

De zittingsdatum zal later bekend worden gemaakt.

Noodzakelijk

Alberto Stegeman gaat de rechter uitleggen waarom hij het noodzakelijk vond een nepbom achter te laten om een ‘statement’ te maken in een aflevering van zijn programma Undercover in Nederland, zei Stegeman vanavond in het programma 6 Inside. ,,Het was al de derde reportage over de veiligheidssituatie bij Defensie. Dit was nodig om Defensie en de overheid in beweging te krijgen. Bovendien is het Defensie niet gelukt te achterhalen wie de nepbom had achtergelaten. Dat wil ik de rechter best uitleggen. Het is belangrijk een statement te maken.”

Stegeman zegt in dat programma dat hij nog steeds achter zijn besluit staat en verwacht geen celstraf te krijgen. ,,We hebben het gedaan om het belang aan te tonen en een groot veiligheidslek bij Defensie aan de kaak te stellen. Dat hebben we laten zien door een nepbom achter te laten. Het in- en uitlopen van de kazerne was niet voldoende.”

Volledig scherm
Op de legerbasis in Oldebroek werd onderzoek verricht naar het verdachte pakketje dat Alberto Stegeman achterliet. © Stefan Verkerk / News United
  1. Conflict e-bikebazen loopt hoog op: Stella uit Nunspeet en Amslod uit Meppel ruziën over reclames
    PREMIUM

    Conflict e-bikebazen loopt hoog op: Stella uit Nunspeet en Amslod uit Meppel ruziën over reclames

    E-bikefabrikant Stella Fietsen uit Nunspeet beschuldigt concurrent Amslod uit Meppel van oneerlijke handelspraktijken en merkinbreuk en dreigt met een rechtszaak. Aanleiding is een campagne waarbij Amslod hoge kortingen beloofde aan mensen die een e-bike van Stella inruilden. Bert Jonkeren van Amslod is niet van plan in te binden en noemt de aangetekende brief van Stella ‘kinderachtig’.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe