Justitie gaat Alberto Stegeman vervolgen voor plaatsen nepbom op Legerplaats Oldebroek
Programmamaker Alberto Stegeman moet zich verantwoorden voor de rechter voor zijn actie op 21 augustus 2018 op Legerplaats Oldebroek. Stegeman plaatste een nepbom in de kazerne, waar hij overigens zonder toegangspas zomaar binnenkwam.
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de meervoudige kamer van de Rechtbank Gelderland vragen of Stegeman een strafrechtelijke grens heeft overschreden en is van mening dat de programmamaker zich niet voor alle gepleegde feiten kan beroepen op het belang van openbaarmaking.
Toegangspas
Stegeman wilde vorig jaar laten zien dat de beveiliging van Legerplaats Oldebroek nogal te wensen over laat. Een medewerker van zijn programma ‘Undercover in Nederland’ kon tot drie keer toe zonder een vereiste toegangspas de legerplaats binnenkomen. Ook Stegeman zelf lukt dat een keer. Bovendien konden ze zich vrij bewegen over de legerplaats zonder dat ze een zichtbare identificatie droegen.
Stegeman liet bij zijn bezoek een attachékoffer met een nepbom achter in de eetzaal. De ingeschakelde Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kon 's avonds bevestigen dat het een nep-bom betrof.
Vervolgen
Het OM vindt dat Stegeman zich met het ongeoorloofd betreden van de legerplaats en het achterlaten van een nepbom aan twee strafbare feiten heeft schuldig gemaakt. Het OM zegt ‘de ernst van de feiten afgewogen te hebben tegen het maatschappelijk belang van openbaarmaking’ en vindt dat Stegeman voor het betreden van de legerplaats niet zou moeten worden vervolgd. Het aantonen van hiaten in de beveiliging van de legerplaats is in het publieke belang.
Het plaatsen van een nepbom gaat volgens het OM te ver en diende geen maatschappelijk belang.
De zittingsdatum zal later bekend worden gemaakt.
Noodzakelijk
Alberto Stegeman gaat de rechter uitleggen waarom hij het noodzakelijk vond een nepbom achter te laten om een ‘statement’ te maken in een aflevering van zijn programma Undercover in Nederland, zei Stegeman vanavond in het programma 6 Inside. ,,Het was al de derde reportage over de veiligheidssituatie bij Defensie. Dit was nodig om Defensie en de overheid in beweging te krijgen. Bovendien is het Defensie niet gelukt te achterhalen wie de nepbom had achtergelaten. Dat wil ik de rechter best uitleggen. Het is belangrijk een statement te maken.”
Stegeman zegt in dat programma dat hij nog steeds achter zijn besluit staat en verwacht geen celstraf te krijgen. ,,We hebben het gedaan om het belang aan te tonen en een groot veiligheidslek bij Defensie aan de kaak te stellen. Dat hebben we laten zien door een nepbom achter te laten. Het in- en uitlopen van de kazerne was niet voldoende.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
JOUW REGIONIEUWS GEMIST?
Verdeeldheid over 'bomactie' Stegeman. En: opvallende vermissingszaken uit deze regio
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUM
Alberto Stegeman verhoord om nepbom in Oldebroek: ‘Ik heb netjes antwoord gegeven’
Tv-maker Alberto Stegeman weet nog niet of hij vervolgd wordt voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats Oldebroek. -
PvdA stelt vragen aan minister over nepbom legerplaats Oldebroek
John Kerstens (PvdA) heeft vanmiddag in de Tweede Kamer vragen aan de minister van Defensie gesteld over het kazerneterrein in Oldebroek. Alberto Stegeman plaatste daar afgelopen week een nepbom, om te bewijzen dat de beveiliging niet deugt. Er werd groot alarm geslagen en de Explosieven Opruimingsdienst moest in actie komen.
-
Kazernebewaking verscherpt na stunt Alberto Stegeman
-
-
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
'Beveiliging bij Defensie nog steeds zo lek als een mandje'
Het is nog steeds slecht gesteld met de beveiliging op Nederlandse legerbases. Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman is er opnieuw in geslaagd ongemerkt op het terrein van een kazerne te komen. Minister Jeanine Hennis gaat de zaak onderzoeken.