De kalkoen: symbool van piekbelasters als he gaat om stikstofuitstoot.
Volledig scherm
De kalkoen: symbool van piekbelasters als he gaat om stikstofuitstoot. © Archief van de Stentor

Kalkoenen stoten meer stikstof uit dan auto’s kunnen goedmaken: strijd tussen boer en overheid verhardt

De 22 van 2022Ook 2022 wordt een jaar waarin overheid en boeren het flink met elkaar aan de stok krijgen over het stikstofbeleid.

13 reacties

 • Derk Tjabsma

  7 maanden geleden
  @H.Osinga: Daarom kan het ook niet morgen en moeten we samenwerken in een plan voor de toekomst, waar we stapsgewijs naartoe werken. Iedereen weet nu wel dat we veel minder vlees moeten consumeren en dat het vlees dat we consumeren op een schonere en diervriendelijker manier moet gebeuren. Maar iedereen moet wat inleveren, want anders krijg je verboden en boeren in opstand. En hoe effectief dat allebei misschien klinkt; je krijgt alleen verliezers bij boeren, consumenten, dieren en milieu.
 • H. Osinga

  8 maanden geleden
  Als we alle bio-industrie morgen stilleggen en als alle vlees morgen uit de schappen wordt gehaald, hebben we overmorgen allemaal honger. Als alle stikstofproducerende gewervelden moeten worden gedood dan moeten we onszelf ook doden. Het klimaatalarm staat op ROOD
 • Willem Heerema

  9 maanden geleden
  @ Yvonne Veld. Inderdaad: bio-industrie leidt tot veel overlast. Overigens: Het eten van vlees heeft een energetisch rendement van slechts ca. 10%. De rest (zo'n 90%) gaat tijdens de "vleesproductie" verloren aan warmte en aan milieu-uitstoot, waaronder ammoniak en methaan. Tevens vraagt de "vleesproductie" veel schoon water dat ook elders zou kunnen worden gebruikt. Als ieder op aarde veganist zou worden, dan hoefde er nergens op de wereld voedselschaarste te zijn.
 • Harm Platz

  9 maanden geleden
  Als je de stikstof kaart bekijkt wordt het meeste stikstof uitgestoten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Onmiddellijk stoppen met bouwen daar! Oh nee dat moeten ze dan compenseren elders. Net als Nederland moet compenseren voor Europa want in onze buurlanden is de norm weer veel anders. De regels zijn zo opgesteld dat men de boeren kan aanpakken. Ja die produceren meer voedsel dan wij consumeren. Duitsland produceert meer auto,s Frankrijk meer wijn enz enz
 • Yvonne Veld

  9 maanden geleden
  Bio-industrie is sowieso helemaal nergens goed voor, geeft enkel enorm veel dierenleed. Daarnaast ook niet gezond voor mensen die in de buurt van (cluster) megastallen wonen (zie o.a. q-koorts, vele longproblemen en explosieve uitbraken van zeer besmettelijke dierziekten). Peter: Zal een a.s. hongersnood niet eerder komen doordat er te veel mensen zijn die ook alsmaar door en door blijven fokken en niet nadenken over wat ze achterlaten voor generaties na hun?