Sammy's pootje is nog steeds niet geheeld.
Volledig scherm
Sammy's pootje is nog steeds niet geheeld. © Eigen foto

Katten doodgeschoten met luchtbuks in Ermelo: ‘Dit moet stoppen’

UpdateDe politie maakt in Ermelo melding van meerdere dode katten. Volgens wijkagente Annemarieke van Maanen zijn de katten beschoten met een luchtbuks. 

Volgens de wijkagente, die een oproep doet op Instagram, speelt het in de omgeving van de Buitenbrinkweg in Ermelo. Ze vraagt om nadere informatie. ‘Het gaat hier dus om dierenmishandeling en vernieling. Groot leed voor de dieren en hun eigenaren. Dit moet stoppen!’, aldus de wijkagente. 

Flinke rib

Annemarie Slot, bewoonster van de Buitenbrinkweg, is het daar van harte mee eens. De dader is blijkbaar al langer bezig, want haar kat Sammy werd vier weken geleden al beschoten en kampt nog steeds met de naweeën. ,,Hij is in zijn pootje geschoten en de kogel zit er nog steeds in. We hopen dat het goed met  hem komt’’. Een duur kogeltje is het wel, want de behandelingen hebben Slot al 600 euro gekost. ,,Een flinke rib uit je lijf, maar dat doe je voor je huisdier. Sammy heeft veel geluk gehad, want volgens de dierenarts was het schot gericht op het hart.’’ Ze is boos en angstig. ,,Ik heb nog twee katten, weet je.. Bovendien: je vraag je toch steeds af wie de dader zou kunnen zijn.’’ 

Een röntgenfoto van kat Sammy, waarop de kogel in het pootje te zien is.
Volledig scherm
Een röntgenfoto van kat Sammy, waarop de kogel in het pootje te zien is. © Eigen foto.

Om hoeveel dieren het precies gaat, durft de wijkagent niet te zeggen. ,,Ik heb zelf de katten niet gezien, maar reageer op basis van signalen uit de wijk.’’ Het doel van haar actie was om te kijken of nog meer katten slachtoffer zijn geworden. ,,Waarom ik dit zo belangrijk vindt? Nou, ik heb zelf huisdieren dus ik snap hoe erg het kan zijn. Bovendien is dierenmishandeling vaak een opstapje naar ergere misdaad gebleken.’’ Ze hoopt ook dat aandacht in de media de schutter tot zwijgen zal brengen. ,,Dat diegene zich in het nauw gedreven voelt en stopt met die ongein.’’ 

Emmeloord

Ermelo is niet de enige plek waar katten het slachtoffer worden. De politie in Emmeloord doet onderzoek naar de dood van poes Dollie en mogelijk nog twee kattenmoorden. Poes Dollie werd daar gevonden met de kogel van een luchtbuks in haar zij.

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe