In de wijk Harderweide, met name Korenbloemdreef en Dotterbloemdreef klagen de nieuwe bewoners over water in kruipruimtes, in tuinen en op terrassen dat maar niet wegloopt.
Volledig scherm
In de wijk Harderweide, met name Korenbloemdreef en Dotterbloemdreef klagen de nieuwe bewoners over water in kruipruimtes, in tuinen en op terrassen dat maar niet wegloopt. © Ruben Schipper

Keiharde grondlaag blijkt oorzaak waterellende in Harderwijk

De oorzaak voor wateroverlast die nieuwbouwwijk Harderweide in Harderwijk teisterde in februari is gevonden. Niet een te hoog grondwaterpeil, maar een te dichte toplaag van de bodem blijkt de boosdoener. De oplossing: met luchtdruk scheuren maken zodat het water kan weglopen.

Het was een groot raadsel waar de nieuwbakken bewoners van de wijk de afgelopen maanden tegen aanliepen. Kruipruimtes en tuinen die onderlopen terwijl in de sloten nauwelijks water staat. Logischerwijs ging de beschuldigende vinger naar de nabijgelegen waterberging in het Crescentpark die eveneens uitpuilde, maar daarmee heeft het niks van doen. 

Verzakkingen

Uit onderzoek van bureau BOOT en aanvullend onderzoek van de gemeente Harderwijk blijkt de toplaag van de bodem te sterk verdicht, waardoor het regenwater moeilijk weg kan zakken. Het regenwater loopt hierdoor in sommige gevallen vanuit de tuin naar de kruipruimte. Hierbij kan zand mee spoelen waardoor verzakkingen kunnen optreden, bijvoorbeeld van terrastegels. 

Huizen staan op palen

Voor het verzakken van hun woningen zelf hoeven de bewoners niet te vrezen, zo bezweert de gemeente, omdat deze op heipalen staan. Bijkomend probleem is dat de hemelwaterafvoer rondom de huizen niet overal goed functioneert en dat overtollig regenwater soms moeilijk kan wegstromen. 

Breek de grond

Dat laatste is met relatief kleine aanpassingen op te lossen, maar dat haalt de oorzaak - de keiharde toplaag - niet weg. Daarvoor richt de gemeente haar pijlen op een bijzondere techniek: het breken van de grond met behulp van luchtdruk. 

Met speciale apparatuur worden scheuren in de bodem aangebracht die vervolgens worden gevuld met organisch materiaal om ‘het bodemleven te stimuleren’. Dat kan zonder te graven, waardoor bewoners niet hoeven te vrezen voor hun maagdelijk grasmatje of andere beplanting.  

Gat in de tuin

Het begint nog deze maand met een proef op drie percelen die de meest overlast hebben gehad. Op twee andere plekken wordt getest met een andere methode, waarbij wel een gat moet worden gemaakt in de tuin. Het zogenaamd verticaal infiltreren. Deze methode helpt ook om water in de kruipruimte sneller weg te laten zakken. 

Na afloop van de pilots wordt bekeken welke methode op welke plek het beste toepasbaar is. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe