Volledig scherm
PREMIUM
Dit weekend kun je weer een eigen kerstboom omzagen op de Hoge Veluwe (archieffoto) © Vrij

Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

PollDág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

Poll

Hoeveel geef jij dit jaar uit aan een kerstboom?

  • 10 euro (19%)
  • 20 euro (36%)
  • 30 euro (25%)
  • 40 euro (7%)
  • 50 euro (3%)
  • Veel meer (9%)
466 stemmen

‘Kerstboom Ikea’ en ‘Kerstboom Action’ zijn momenteel veel voorkomende zoekvragen voor dit deel van het land, zo blijkt uit Google Trends. Ikea doet goede zaken met zijn kerstbomenactie, waarbij je een tegoedbon krijgt van 19 euro als je je boom voor 20 euro afrekent. Die kost je daarmee in feite 1 euro.  Ikea zet dit jaar weer 85.000 bomen in Nederland in de markt op deze manier. Het is het negende jaar dat de actie met de Nordmann bomen gehouden wordt.

,,Deze kerstbomen groeien op plantages in Polen en worden gekweekt op velden via milieuvriendelijke methodes. Dit alles volgens de richtlijnen voor verantwoord bosbeheer uit onze IWAY gedragscode. We verkopen bomen in één maatcategorie; alle bomen zijn van gemiddelde grootte”, laat Sabine Kaars Sijpesteijn namens Ikea weten.

Kunstbomen

Woordvoerder Christiaan Deurloo van de Action begrijpt wel waarom mensen op de term ‘kerstboom Action’ zoeken. ,,Vorig jaar werden wij uitgedaagd om een kunstboom mét versiering voor onder de 40 euro te leveren. We moesten het toen tegen andere bedrijven opnemen, maar het is ons gelukt. Nu ook hebben we weer twee kunstkerstbomen van 24,95 en 34,95 euro in het assortiment. Een nieuwigheidje dit jaar is dat mensen met een filter op het Action Instagramkanaal een boom vóór aanschaf virtueel in hun eigen woonkamer kunnen plaatsen.”

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe