Kijk hier naar de eerste beelden van de wolf die zich thuis voelt op de Veluwe

videoDit is de wolf die al maanden op de Veluwe rondstruint. Het dier liet zich enkele keren 'vangen' door een fotograaf en werd recent gesnapt door een camera-val. Het zijn de eerste bewegende beelden van de wolvin, die in de buurt van Apeldoorn 'woont'. 

Grote kans dat het dier de eerste van haar soort is die sinds anderhalve eeuw Nederland als woonplek kiest, zegt Roeland Vermeulen van Wolven in Nederland. 

Op de vandaag bekend gemaakte beelden is een wolf te zien die werd gefilmd door een van de ongeveer tien cameravallen op de Veluwe. Deze camera staat op de Noord-Veluwe in het gebied van Staatsbosbeheer. 

Wandelpaden

,,Het ligt in de lijn der verwachting', aldus Roeland Vermeulen van de organisatie Wolven in Nederland, dat het dezelfde wolf is als het vrouwtje waarvan op 28 juli keutels werden gevonden op een kruising van wandelpaden in de Veluwse bossen. 

Keutels

In de afgelopen maanden werden meer sporen gevonden, zoals pootafdrukken en keutels, die echter te droog waren om het DNA te bepalen. De keutels lagen deels vol in het zicht, een teken dat een wolf een leefgebied wil afbakenen. 

Van de keutels van 28 juli kon het DNA wel worden bepaald; het gaat om een vrouwtje dat zich eerder ophield in Drenthe. 

,, We willen heel graag proberen aan te tonen dat dit vrouwtje zich nu vestigt op de Veluwe'', aldus Vermeulen. ,,Als dat het geval is kunnen we ook meer activiteiten inzetten op het gebied van preventie en voorlichting.''

Verse prooi

Er wordt al enige tijd nadrukkelijk gezocht naar sporen, door vrijwilligers en semi-professionals zoals boswachters en terreinbeheerders. Om echt aan te tonen dat een wolf zich op de Veluwe vestigt is meer DNA nodig. Dat kan zitten in keutels, maar ook in achtergelaten prooidieren zoals zwijnen of schapen, zegt Vermeulen. ,,Als het om een vers prooidier gaat kan dat ook DNA van de wolf opleveren.''

Provincies en natuurorganisaties zijn intussen druk aan het werk om een nieuw draaiboek te maken voor het moment dat zich definitief wolven vestigen in Nederland.

Schadevergoeding

In het nieuwe draaiboek, dat nog even op zich laat wachten, wordt onder meer geregeld wanneer boeren een schadevergoeding krijgen als een wolf hun dieren opeet. Nederland had al een wolvenplan. Dat verscheen voor de eerste wolf in Nederland werd gespot. 

Nu duiken er steeds vaker wolven op, die ook schapen aanvallen. Daarom is deze zomer besloten dat er snel een nieuwe versie van het plan moest komen met daarin onder andere afspraken over schade die de wolf veroorzaakt.

Volledig scherm
videostill © videostill

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe