Volledig scherm
Buurtprotest in Drielanden tegen de komst van tiny houses. © Ruben Schipper

Klagen over kleine huisjes helpt in Harderwijk

Klagen tegen de komst van tiny houses in Harderwijk lijkt te lonen. Geïnteresseerden voor het project met drie kleine huisjes bij het Rappad wachten af, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn bij de buurtbewoners.

Dat vertelde wethouder Jeroen de Jong tegen de politieke partijen, die moeten kiezen uit twee locaties waar de tiny houses komen te staan. Het gaat om zogenoemde off-grit huisjes, dus zonder aansluiting op elektriciteit, water en riolering.

Eén gegadigde

Eigenlijk is er maar één belangstellende, het stel Jos en Chantal Greven. Greven wil liefst geen compromissen. Helemaal zelfvoorzienend wil het stel zijn. Geen auto, geen tv, geen smartphone en ook geen elektra, waterleiding of riolering.

En juist dat avontuurlijke element spreekt ook burgemeester en wethouders aan. Jeroen de Jong: ,,We zijn wel bezig geweest met on-grit tiny houses, met projectontwikkelaars, maar die worden al gebouwd in Harderwijk. Op de vitale vakantieparken komen kleine huizen, in Drielanden en op het Struikterrein. Maar juist van deze pioniers kunnen we wat leren. Hiervan bestaan niet veel projecten in Nederland, daarom is dit leerzaam.''

Geschrokken

Maar er bestaan wel degelijk geïnteresseerden, zegt de wethouder. ,,Niet veel, maar er zijn gegadigden. Die laten hun keuze of ze meedoen afhangen van de keuze voor de locatie. Ze zijn geschrokken van de heftige reacties van omwonenden.''

Buurtbewoners aan de Bachdreef hebben zelfs een petitie ingestuurd naar de gemeente Harderwijk tegen de komst van drie tiny houses aan het Rap Pad, op de plek waar vroeger de C1000 stond. Ze hebben de wildste angsten, bijvoorbeeld dat de bewoners windmolens naast hun tiny house zetten om energie op te wekken. Maar ook buurtbewoners bij de alternatieve locatie aan de Groene Zoomweg, waar plek is voor vijf tiny houses, hebben hun bedenkingen en zijn tegen de komst van deze nieuwe woningen, zelfs al duurt de proef maar tien jaar.

Zelden is er langer gepraat over zo'n klein onderwerp als over de tiny houses. Ook tijdens de commissie Ruimte bleek deze week de verdeeldheid in de politiek nog steeds groot. Gemeentebelang wil geen tiny houses, de rest twijfelt. PvdA en D66 willen meer alternatieven onderzocht hebben. Wordt vervolgd.

  1. Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’
    PREMIUM

    Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’

    We moeten meer denken vanuit droogte in plaats van ons eenzijdig te richten op het voorkomen van wateroverlast. De droogte die vorig jaar zomer het land op z’n kop zette, was namelijk geen uitzondering. Dat zegt Dirk-Siert Schoonman, heemraad van Waterschap Vallei & Veluwe. ,,Doen we niets, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de biodiversiteit, de landbouwsector, de kwaliteit van onze leefomgeving en ons drinkwater.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe