Volledig scherm
Knarland met op e achtergrond de nieuwbouw van het Waterfront in Harderwijk

Knarland beleeft laatste staartje zomer

Het eiland Knarland in het Wolderwijd bij Harderwijk is deze zomer voor het eerst toegankelijk geweest voor waterrecreanten, die de aanleghavens inmiddels goed weten te vinden.

 ,,In het begin was het een beetje moeizaam, maar het liep steeds beter. Het weer zat mee, we hebben een prachtige zomer gehad, '' zegt beheerder Gerrit Houtzager. Het vijftien jaar oude eiland heeft sinds dit voorjaar een beheerder, aangesteld door Stichting Gastvrije Randmeren. ,,We hebben natuurtoiletten gemaakt en dat was een flinke verbetering,'' vertelt Houtzager. 

Vooral voor natuurliefhebbers is Knarland een aangename plek, omdat een groot deel van het 600 meter lange eiland bestaat uit natuurgebied. Het is deze zomer slechts incidenteel voorgekomen dat alle 36 aanlegplaatsen vol waren. ,,Maar ook als alles bezet is vinden we altijd nog wel een plek,'' zegt Houtzager. Deze week gaat Stichting Gastvrije Randmeren de eerste Knarlandzomer evalueren. Tot 15 oktober zijn gasten welkom, dan sluit het seizoen.

  1. Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’
    PREMIUM

    Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’

    We moeten meer denken vanuit droogte in plaats van ons eenzijdig te richten op het voorkomen van wateroverlast. De droogte die vorig jaar zomer het land op z’n kop zette, was namelijk geen uitzondering. Dat zegt Dirk-Siert Schoonman, heemraad van Waterschap Vallei & Veluwe. ,,Doen we niets, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de biodiversiteit, de landbouwsector, de kwaliteit van onze leefomgeving en ons drinkwater.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe