Beeld uit de oefenwedstrijd van SDC Putten tegen Ajax in 2017.
Volledig scherm
Beeld uit de oefenwedstrijd van SDC Putten tegen Ajax in 2017. © Ronald Bonestroo fotografie

Komt na Feyenoord ook Ajax naar Putten? ‘Wij zijn de voetbalhoofdstad van Nederland, in de zomer’

updateOntvangt SDC Putten een week nadat het zelf tegen Feyenoord speelt ook landskampioen Ajax (en het Belgische Anderlecht) op de Putter Eng? Volgens diverse media wel, maar zover is het nog niet. Nóg niet. Ajax heeft SDC wel gevraagd of het kon, maar nu is wachten juist op een definitieve ‘ja’ uit Amsterdam, zegt SDC-voorzitter Albert de Bruin. Witte rook wordt uiterlijk morgen verwacht. 

Als de ‘ja’ er komt, rest nog anderhalve week om de wedstrijd te organiseren. ,,Dat lukt wel”, zegt De Bruin, mede doordat Feyenoord een week eerder (komend weekend) al op visite komt. Op de Putter Eng zijn ze hoog bezoek bovendien wel gewend. ,,We schrikken er niet van. Op de dag zelf zijn zo’n 120 tot 150 mensen nodig; er is een draaiboek, een perfecte grasmat.” Betaalvoetbalclubs willen ontzorgd worden, stelt De Bruin: ,,En wij kunnen dat.” 

Quote

We hadden vorig jaar de perfecte eredivisie-gras­mat. Nu is het veld net zo

Albert de Bruin, voorzitter SDC Putten

Veldkeuring door Ajax

Vorig jaar stuurde Ajax volgens De Bruin zijn grasmeester naar Putten, om het veld te keuren vóórdat Ajax zijn komst toezegde. ,,Die grasmeester is toen 1,5 uur bezig geweest, deed boringen en beoordeelde het veld op een aantal criteria. En op al die criteria haalden we de hoogste score. We hadden toen de perfecte eredivisie-grasmat. Nu is het veld net zo”, verzekert De Bruin. 

Vandaar ook dat hij vrijdag een telefoontje kreeg uit Amsterdam met de vraag of Ajax eventueel in Putten tegen Anderlecht kon spelen. ,,Daarop heb ik meteen met de gemeente gebeld, want normaal gesproken staat er drie weken voor een vergunningsaanvraag. Nu is eerst het afwachten of het Ajax inderdaad behaagt te komen. Als dat zo is, gaat mijn eerste telefoontje naar de gemeente, om de aanvraag definitief in te dienen.” 

Zeer complex

Of Putten vervolgens toestemming geeft is nog de vraag. ,,Het wordt zeer complex de aanvraag te honoreren”, zegt woordvoerder van de gemeente Putten, Toon Schuiling in een nadrukkelijke eerste reactie. Putten heeft maandag een eerste inventarisatie gedaan bij de hulpdiensten, zoals de politie. ,,Daaruit bleek dat het zeer complex wordt, er zijn dat weekend namelijk ook andere evenementen.” 

Voetbalhoofdstad

De organisatie én het veld zorgen er dus voor dat Feyenoord, Ajax én PSV de laatste jaren haast standaard en ‘graag’ een zomers bezoek brengen aan de Putter Eng. Is Putten daardoor de voetbalhoofdstad van de Veluwe? Meer nog dan dat, zegt De Bruin: ,,De voetbalhoofdstad van Nederland, in de zomer.”  

De wedstrijd tussen Ajax en Anderlecht zou aanvankelijk in Brussel worden gespeeld, maar werd daar door de burgemeester van Anderlecht afgelast. Op hetzelfde moment is namelijk de start van de Tour de France in de Belgische hoofdstad.

Topclub op bezoek; lucratief?

Leuk, zo'n topclub op je eigen sportpark. Maar levert het behalve een leuk visitekaartje nou ook nog wat op, of kost het je als amateurclub alleen maar geld? ,,Bij zo'n wedstrijd als tegen Feyenoord zit er wel een verdienmodel in”, zegt clubvoorzitter Albert de Bruin. ,,Wij huren dan tribunes en moeten dan een bepaald aantal kaarten verkopen om minimaal quitte te draaien. Het geld dat we overhouden gaat naar de groot-onderhoud-pot.”

Als Ajax en Anderlecht inderdaad naar Putten komen, dan heeft Putten maar anderhalve week om kaartjes te verkopen. ,,Ik heb wel aan Ajax aangegeven dat ik niet weet of dat in die korte tijd nog lukt, en dat ik het niet kan verantwoorden als het ons als club geld kost. Dat begrepen ze in Amsterdam wel.” 

  1. Botten horen kraken en een angstaanjagend letselrapport: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’
    PREMIUM

    Botten horen kraken en een angstaanja­gend letselrap­port: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’

    Een getuige die botten hoort kraken en een officier van justitie die angstig wordt van het letselrapport. Hendrik V. sloeg de 25-jarige Andrew bewusteloos op straat, vroeg aan getuigen of er nog ‘leven in zat’ en schopte daarna nog eens hard in zijn gezicht. Dat bleek op de zitting in de rechtbank in Zutphen. ‘We mogen van geluk spreken dat het slachtoffer hier vandaag zit.’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe