Volledig scherm
Jeugdzorg. Foto ter illustratie © ANP

Kosten jeugdzorg rijzen op de Veluwe de pan uit

Niet alleen in de gemeente Heerde heeft de decentralisatie van de jeugdzorg afgelopen jaar tot een enorm tekort geleid. Ook Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Epe zijn - diep - in de rode cijfers beland. Opvallend genoeg verwacht Hattem quitte te spelen.

Op het gemeentehuis in Heerde kwam onlangs aan het licht dat er in 2017 ruim 1,6 miljoen euro meer besteed is aan jeugdzorg dan begroot. Schrale troost: ze zijn niet de enige op de Noord-Veluwe. Epe verwacht een tekort van 450.000 euro, Elburg 900.000 euro en Nunspeet bijna een miljoen. In Oldebroek is het zelfs nog een graadje erger. Daar zouden ze Heerde wel eens naar de kroon kunnen steken. Onbedoeld uiteraard.

,,Oldebroek kampt met een fors tekort. De definitieve cijfers over 2017 zijn nog niet bekend, maar in 2016 was er per saldo er sprake van een tekort van één miljoen. Op basis van de tussentijdse rapportages is de verwachting dat dit tekort verder gestegen is in 2017", weet woordvoerder Monique Kartouw.

Niet reëel

Volgens haar komt dat enerzijds door stijgende aantallen kinderen in de jeugdzorg. Een landelijke trend. Daarnaast speelt ook het in 2016 ingevoerde objectief verdeelmodel Jeugd een rol. Ofwel: hogere zorguitgaven en lagere inkomsten van het Rijk.

In Elburg en Nunspeet klinken soortgelijke geluiden. ,,Ook kun je stellen dat het een tekort is op een niet reëel begroot bedrag, omdat de berekeningen gebaseerd zijn op cijfers van de Rijksoverheid uit 2013", reageert Wob Meijering, voorlichter van Nunspeet. ,,Daarom wil het nieuwe college van Nunspeet straks naar een nieuwe, realistische manier van begroten voor de kosten van jeugdzorg."

Veluwe