Lex Harding op landgoed Neude in Nijkerk
Volledig scherm
Lex Harding op landgoed Neude in Nijkerk © Bram van de Biezen

Lex Harding een van de belangrijkste radiomakers

Lex Harding (73) uit Nijkerk behoort tot de top vijf van honderd Nederlanders die het belangrijkst zijn geweest voor honderd jaar Nederlandse radio. De lijst is samengesteld door radiobaas Arjan Snijders (NH Radio), mediahistoricus Huub Wijfjes (Rijksuniversiteit Groningen) en mediadeskundige Ron Vergouwen (NPO Radio).

Volgens de samenstellers heeft Harding, oftewel Lodewijk den Hengst, de Nederlandse radio kleur gegeven. Hij was generaties lang van enorme invloed op vele radiomakers en luisteraars. Als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538 en TMF) heeft Harding het radiolandschap echt veranderd, zo oordeelt de jury. Aanleiding voor de lijst is het feit dat radio in Nederland dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert.

Vereerd

Lex Harding zegt in een eerste reactie zeer vereerd te zijn dat hij in de top vijf van de meest invloedrijke radiomakers van Nederland staat. ,,Al is de lijst maar door drie mensen samengesteld en had ik wel graag de lijst genummerd gezien.’’ Voor hem had dan Willem van Kooten - zijn grote voorbeeld - dan op nummer 1 mogen staan. ,,Wat hij heeft betekend voor radio is echt heel veel. Hij heeft, vind ik, het huidige radiolandschap vormgegeven. En wat mij betreft, nu ik erover nadenk, mag Hanso Schotanus Idzerda ook wel aanspraak op die nummer 1 positie maken, omdat hij de allereerste radioman was.’’

Radio overleeft altijd

Over het huidige radiolandschap anno 2019 is Harding best te spreken. ,,Het is heel divers. Er is voor ieder wat wils, zowel op de ether als via internet. Er is al zo vaak gezegd dat bijvoorbeeld Spotify de doodsteek voor de radio is. Maar ik denk dat radio altijd overleeft. Omdat radio meer is dan alleen muziek of actualiteiten. De karakters die radio maken geven radio kleur. Daar is altijd publiek voor.’’

De top vijf wordt gecompleteerd door Hans Henricus Schotanus, alias Hanso Schotanus Idzerda, Frits spits, Kees Buurman en Willem van Kooten. De #RADIO100 is een initiatief van Spreekbuis.nl. De lijst wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Hilversum Marketing.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe