Een van de gedode schapen in Ede.
Volledig scherm
Een van de gedode schapen in Ede. © Bart Kemp

Meer dode schapen in Nederland, 'maar dit is pas het begin'

Het aantal meldingen van  schapen die zijn doodgebeten in Nederland is fors toegenomen. In totaal zouden er al 134 schapen zijn doodgebeten, blijkt uit cijfers van het faunafonds. Volgens het platform No Wolves is dit pas het begin. ,,Het aantal schapenhouderijen wordt gedecimeerd."

De wolf is in opmars in Nederland. Volgens de Wageningen Universiteit zijn het afgelopen voorjaar zes verschillende wolven in Nederland geweest. Het dier werd vooral gezien in Noord Oost Nederland maar ook in de Achterhoek en op de Veluwe. Op diverse plaatsen, onder meer Ruurlo, Laag Zuthem en Zeewolde zijn meldingen gedaan van doodgebeten schapen.

Bescherming

Het platform No Wolves wil de opmars van de wolf een halt toeroepen. De organisatie gaat er van uit dat steeds meer schapen en andere landbouwdieren slachtoffer zullen zijn van de wolf. Een woordvoerder van No Wolves verwijst naar de situatie in Frankrijk. Uit cijfers blijkt dat het aantal dode schapen daar in de afgelopen tien jaar verviervoudigd is tot boven de 10.000 per jaar. Het totale schade bedrag is zelfs acht keer zo hoog.

,,Zorgelijk is ook dat bescherming van de schaapskuddes niet helpt. Ook beveiligde kuddes worden aangevallen. Bewakingshonden worden doodgebeten en ook hekken helpen niet’’,  zegt No Wolves-woordvoerder Bart Kemp.

Niks aan de hand

De Nederlandse vereniging Wolven in Nederland die juist de wolf graag ziet terugkeren bestrijdt de opmerkingen van No Wolves. ,,De Nederlandse boeren maken er nu een soort 'tafeltje-dekje'van voor de wolven. Als ze goede veiligheidsmaatregelen nemen is er niks aan de hand. In Duitsland doen ze dat beter dan in Frankrijk en dus worden er in Duitsland relatief veel minder dieren doodgebeten’’, stelt woordvoerder Glenn Lelieveld.

No Wolves pleit voor maatregelen. Zo zou er nagedacht moeten worden over wolf vrije zones in Nederland. ,,Als we niks doen blijven er geen schapenhouders over, want de marges zijn klein. We moeten in dit land nadenken wat we willen met de wolf. Waar willen we dat het dier leeft en hoe?’’

Verantwoordelijkheid

Wolven in Nederland benadrukt dat de Nederlandse provincies waarschijnlijk met een subsidieregeling komen en dat het verder ook de verantwoordelijkheid is voor de ondernemer. ,,Een juwelier moet ook zijn winkel beveiligen.’’

Ook de politiek bemoeit zich met de wolf. Het CDA in Gelderland wil dat er pro-actiever wordt nagedacht over de wenselijkheid en de gevolgen van de terugkeer van de wolf in Gelderland. De beschermde status van de wolf zou bijvoorbeeld heroverwogen moeten worden.

  1. Roept SGP-coryfee Klein uit Elburg nou op om ondernemers in eigen stad te boycotten?
    PREMIUM
    video

    Roept SGP-coryfee Klein uit Elburg nou op om onderne­mers in eigen stad te boycotten?

    De al jaren voortslepende discussie over een koopzondag in Elburg kwam dit weekeinde tot een voorlopig kookpunt toen 23 ondernemers aankondigden illegaal open te gaan op pinksterzondag. SGP-coryfee Eppie Klein mengt zich op Twitter ook in het debat. ‘Vele trouwen ‘eigen mensen’ maken het omgekeerde statement: niet Elburg wel Nunspeet’, schrijft hij. Is dit een oproep om plaatselijke ondernemers te boycotten?

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe