Volledig scherm
Karin van der Sluis zag de wolf op de Veluwe. © Karin van der Sluis

Minister Schouten: ‘Zwijnenjagers op de Veluwe geen concurrentie voor wolf’

De jacht op wilde zwijnen in het leefgebied van de wolf gaat geen belangenconflict opleveren. Dat stelt minister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Partij voor de Dieren. De partij wilde weten of het kostje van de wolf niet in gevaar komt door het afschieten van zwijnen. 

Natuurbeheerders op de Veluwe hebben vanaf 1 juli 2019 toestemming om biggen van wilde zwijnen af te schieten, zo valt de Partij voor de Dieren op. De partij vreest dat er door het afschot te weinig zwijnen overblijven voor de wolven in het gebied en wilde daarom weten of de jacht geen concurrentie vormt. De minister schrijft in haar antwoord echter dat het afschieten van zwijnen alleen gebeurt om de populatie in toom te houden. Van een belangenconflict tussen wolf en jager is geen sprake. 

Nieuw beleid niet nodig

De vestiging van één of enkele wolvenparen gaat volgens de minister bovendien geen grote veranderingen teweegbrengen in de omvang van populaties van grote zoogdieren zoals wilde zwijnen. Nieuw beleid maken voor het afschieten van wilde zwijnen is volgens de minister daarom niet nodig. Schouten zegt wel toe dat ze de ontwikkeling van de wolvenpopulatie nauwgezet zal volgen. 

Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland gaf eerder tegenover de Stentor aan dat de populatie van wilde zwijnen op de Veluwe niet is aangetast. De schatting is dat er zo'n 5500 zwijnen op de Veluwe leven. Daarvan moeten er dit jaar zo'n vierduizend worden afgeschoten, het gaat voornamelijk om biggen. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe