Léandre Karangwa is de zoon van de 65-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij genocide in Rwanda. ,,Alleen de gedachte al is heel kwetsend.”
Volledig scherm
PREMIUM
Léandre Karangwa is de zoon van de 65-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij genocide in Rwanda. ,,Alleen de gedachte al is heel kwetsend.” © Rob Voss

Moordenaar of politieke afrekening? Léandre weet: ‘Mijn vader uit Ermelo krijgt geen eerlijk proces’

Na 24 jaar in Nederland dreigt Pierre-Claver Karangwa (65) uit Ermelo terug te moeten naar Rwanda. Hij zou als officier betrokken zijn geweest bij grootschalige volkerenmoord. Zijn oudste zoon Léandre gelooft er niks van, maar: ,,Ik durf hem niet te vragen of de beschuldigingen waar zijn.”

5 reacties

  • Anneke Verbraeken

    1 jaar geleden
    Het gaat hier om het recht op een eerlijk proces. In Rwanda is dat niet mogelijk omdat het justitiele systeem afhankelijk is van de president en staatspartij RPF. De monitoring van processen door het International Commission of Jurists in Kenia is een wassen neus. Deze organisatie is al eens door de Nederlandse ambassade in Kigali op het matje geroepen. Dus de kinderen vragen: laat een Nederlandse rechter uitmaken of onze ouders schuldig zijn.
  • Sina Hogeboom

    1 jaar geleden
    Ik weet niet wat wel niet waar is maar dat er wel veel criminelen in Nederland vrij rond lopen,lijkt me niet erg lekker!!
  • Willem Heerema

    1 jaar geleden
    Beste W. Kloppenburg, dat ben ik geheel met u eens, echter laten we beseffen dat ook in andere landen, zelfs moderne die zich democratie noemen de rechtspraak partijdig is, zoals in Israël, als de verdachte een Palestijn betreft. Qua mensenrechten valt er in onze wereld nog zoveel te verbeteren.
  • W. Kloppenburg

    1 jaar geleden
    Wil de eerste opstaan die gelooft dat ze in Rwanda een goed functionerende rechtsvervolging hebben. Vijfentwintig jaar geleden waren ze nog met speren, zwaarden en modern wapen schroot elkaar middeleeuws uit te moorden. Wij hebben er honderden jaren over gedaan om een soort rechtsvervolging in het leven te roepen die nog steeds matig werkt, en dan zouden ze daar binnen 25 jaar een ordentelijke rechtsvervolging hebben. Wie beslist er eigenlijk over de uitlevering van meneer ?
  • Praatmij Ernietvan

    1 jaar geleden
    Mooi emotioneel stukje maar, laten we bij de feiten blijven. Was Pierre-Claver Karangwa betrokken bij de genocide?