Volledig scherm
© Peter van den Berg

Natte sneeuw op de Veluwe

VELUWE -De Veluwe en de Sallandse Heuvelrug maken vandaag door hun relatief hoge ligging kans op de eerste - natte - sneeuw van het jaar. Dat de hoger gelegen gebieden vandaag wit kleuren is overdreven. Maar de kans op natte sneeuw is er wel degelijk, met name in de middaguren, geeft Weerplaza aan. Tel daar de mist in de ochtenduren bij op en de kans op nachtvorst, dan is het duidelijk: de winter nadert.

Er wordt woensdagmiddag neerslag verwacht. ,,De bovenlagen van de lucht zijn echter heel koud op het moment. Zo koud, dat neerslag in bevroren vorm naar beneden komt’’, verklaart Diana Woei van Weerplaza. ,,Maar omdat de bodem veel warmer is, en zo een warmere luchtlaag vormt, smelt de neerslag voor deze de grond raakt. Hoe hoger de grond, hoe groter de kans dat de sneeuw nog niet helemaal gesmolten is, vandaar natte sneeuw’’, legt ze uit. ,,In de lager gelegen delen van het land valt er vanmiddag gewoon regen.”

Gladheid
De komende nachten blijft de kans op nachtvorst aanwezig. Ook wordt er mist verwacht. Deze mist kan opvriezen waardoor weer kans op gladheid ontstaat, net zoals afgelopen nacht.

Volledig scherm
Zeer mistige start van de dag in Zenderen © Nicky Wagenvoort
Mist, nevel en opkomende zon leveren mooie beelden op, maar bij vorst kan de opvriezende mist ook gladheid veroorzaken. Oppassen dus....

Veluwe