Volledig scherm
De 76 zorgwoningen in het Kroondomein zijn zo goed als klaar © Olger Koopman

Nieuw jaar, nieuw huis voor ouderen in Ermelo

Een bijzondere dag gloort voor de ouden van dagen in verzorgingstehuis De Dillenburg in Ermelo. Donderdag krijgen ze de sleutel van hun nieuwe woning aan de overkant van de Julianalaan. Het oude pand moet begin dit jaar wijken voor een woonwijkje van 99 huizen.

Het nieuwe zorgcentrum is het eerste onderdeel van een wijkje in de lommerrijke straten ten noorden van de Horsterweg, waarin ouderwets ‘noaberschap’ hoogtij moet vieren. Volgens het uit Duitsland overgewaaide Liebenau-principe zorgen de inwoners van de wijk voor elkaar. Jonge mensen die boodschappen doen voor de oudere buurvrouw, die op haar beurt af en toe op de kinderen past. In Duitsland is dat idee in de huur- en koopcontracten vastgelegd. 

Spil van de wijk

In Ermelo moet het meer een morele verplichting worden, hopen Zorggroep West Veluwe en de gemeente. Af te dwingen door onder meer de opzet van de wijk en een goede mix van goedkoop en duur wonen. September vorig jaar startte de bouw van Kroondomein, zoals het zorgcentrum gaat heten. En inmiddels is het zo goed als klaar. Inclusief de Buurtkamer, die als gezamenlijke woonkamer de spil van de wijk moet worden. De nieuwe bewoners kunnen er begin volgend jaar in. 

Vertraging

De bouw van de 99 andere woningen laat nog even op zich wachten. Eerst moet de Dillenburg tegen de vlakte en dan moet de gemeenteraad nog het bestemmingsplan goedkeuren. Het opstellen daarvan liep maanden vertraging op door de vele bezwaren die er vanuit de buurt zijn ingediend. Volgens wethouder Laurens Klappe zijn er naar aanleiding van de klachten verschillende aanpassingen gedaan. Hij hoopt dat dat voldoende is. ,,Maar er hoeft er maar een bij te zijn die bezwaar aantekent en we zijn qua procedures zo weer een jaar verder.’’ 

Hij verwacht dan ook dat niet eerder dan 2021 met de bouw begonnen kan worden. Vervelend, omdat de vraag naar goedkope woningen nijpend is en het plan Oranjepark voor bijna de helft bestaat uit sociale huurhuizen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe