Moniek van Balen, directeur woningstichting Uwoon.
Volledig scherm
Moniek van Balen, directeur woningstichting Uwoon. © Ruben Schipper

Nieuw plan Uwoon Ermelo tegen woningnood: neem een jongere in je achtertuin

Woningstichting Uwoon denkt serieus na over een plan om woonunits in de achtertuinen van bestaande huurders in Ermelo te plaatsen om de woningnood voor jongeren te verlagen. Op vrijwillige basis en in ruil voor korting op de huur. 

Het ‘achtertuinplan’ zou enkele tientallen plekken voor met name spoedzoekende jongeren kunnen opleveren, verwacht Moniek van Balen, directeur bij Uwoon. ,,Veel huurwoningen hebben een forse tuin met plek voor zo'n unit en lang niet alle bewoners daarvan hebben groene vingers. Of ze vinden het misschien wel heel gezellig om zo'n buurman of -vrouw in de tuin te hebben.’’ Het gaat om woonunits waar alles op en aanzit, inclusief nutsvoorzieningen, voor een huurprijs van maximaal 400 euro. ,,Er zetten nog wel haken en ogen aan, bijvoorbeeld als het gaat om brandveiligheid. Maar we denken dat het kansrijk is.’’ 

Zoektocht

Uwoon haakt met het plan aan bij de recente discussie in Ermelo over het plaatsen van ‘containerwoningen’. Jongeren trokken daar zelf aan de bel en kregen de gemeente Ermelo zover om een zoektocht  te starten naar plekken waar meerdere van dat soort tijdelijke units kunnen staan.  

,,Prima initiatief, waarover we concreet in gesprek zijn met de gemeente’’, zegt Van Balen. ,,Het is minder eenvoudig dan het lijkt. Die tijdelijke woningen gaan makkelijk twintig jaar mee, dus je moet grond hebben die voor langere tijd beschikbaar is.’’  

Hoge nood

De woningstichting besteedt volgens haar momenteel sowieso veel aandacht aan korte termijnoplossingen, zoals woningsplitsing. ,,De nood is erg hoog; jongeren moeten gemiddeld vijf jaar wachten op een woning en dat is natuurlijk veel te lang. Nieuwbouw is ook geweldig,  maar voor de langere termijn.’’ Ze volgt daarom met veel interesse  een idee van haar collega's van WSN in Nijkerk. Die verleidt bewoners van huurhuizen die verkocht kunnen worden om te verhuizen naar een passende andere woning. De vrijgekomen woning wordt verkocht en met de opbrengst en een extra investering worden twee nieuwbouwwoningen terug gebouwd. 

NIEUWBOUWPROJECT
Samen met zorginstelling Careander gaat Uwoon in de Harderwijkse wijk Stadsdennen 48 nieuwe huurappartementen bouwen op de locatie Van Maerlantlaan. De helft daarvan is voor de reguliere huur; de andere helft voor de cliënten met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand van Careander.  Het complex is aardgasvrij en energieneutraal en de woningen zijn met een gemiddelde prijs van ruim 600 euro bereikbaar voor mensen met recht op huurtoeslag. Binnenkort gaan de huidige opstallen tegen de vlakte. De nieuwbouw start in het laatste kwartaal van dit jaar.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe