Volledig scherm
Theater De Dialoog staat aan het Raadhuisplein in Ermelo. © Nils ten Brinke

Nieuwbouw Ermeloos theater kan volgens wethouder niet voor minder dan 7,2 miljoen euro

Kan het een onsje minder, de verbouwing van het sterk verouderde theater De Dialoog in Ermelo à  7,2 miljoen euro? De tijd dat de gemeente bulkte van het geld zijn immers voorbij. Nee, vindt de wethouder. ,,Dan doe je afbreuk aan de kwaliteit."

Voor de aanpak van het theater zijn verschillende scenario's uitgewerkt, variërend van opknappen van alle gebouwen (goedkoopst), tot volledige nieuwbouw (duurst). De variant die het college gekozen heeft, hangt daar tussenin. Daarin wordt een verdieping op De Dialoog geplaatst, die als een schil ook het onderste deel omsluit. Dat maakt het makkelijker om ook de beneden verdieping te verduurzamen. Stichting Welzijn, Jongerenwerk en een aantal culturele organisaties krijgen ook een plekje in het pand.

Slinkende pot geld

De Ermelose politiek ziet dat allemaal best wel zitten, maar zit tegelijk met een slinkende pot geld in de maag. ,,Die 7,2 miljoen is fors", zegt Folkje Spoelstra (ChristenUnie). ,,Ik zeg het maar heel basaal: kan dat niet wat minder? Dan is het misschien ook wat beter uit te leggen aan de samenleving."

Energieneutraal

,,Natuurlijk kan het best goedkoper, maar dan moet je kiezen voor een ander scenario", zegt wethouder Hans de Haan.  ,,De vraag is of je de samenleving daarmee een dienst bewijst. Je moet niet alleen kijken naar de investeringskosten, maar ook naar de kosten die daarna jaarlijks op de begroting drukken. Deze variant kost mag in aanleg duurder zijn, maar is bijvoorbeeld wel energieneutraal. Een gebouw dat bovendien een slordige veertig jaar mee kan."  

Appartementen

Tijdens de bouw, die als het meezit in 2020 begint, kan het grootste deel van de gebruikers van De Dialoog haar toevlucht kiezen in de gebouwen Pinel, Plaza en Stationsstraat. Is de boel klaar, dan verhuist het hele spul naar het nieuwe pand en gaan de zuidelijke panden tegen de vlakte. Die grond wordt dan verkocht aan een projectontwikkelaar om er bijvoorbeeld appartementen, al dan niet in combinatie met winkels of horeca, neer te zetten. ,,Ook dat levert weer geld op", aldus De Haan. ,,Hoeveel? Daar kan ik op dit moment niets zinnigs over zeggen." De gemeenteraad neemt over twee weken een beslissing over de verbouwing. 

Veluwe