Volledig scherm
Ook het buitengebied van de Noord-Veluwe en Kampen-Zuid krijgen glasvezel.

Noord-Veluwe en Kampen-Zuid krijgen glasvezel in buitengebied

Witte rook maandagmiddag in Elburg. Daar werd bekend gemaakt dat er glasvezel in het buitengebied van de Noord-Veluwe en Kampen-Zuid komt. Omdat 52,8 procent van de inwoners een abonnement heeft afgesloten, krijgt Glasvezel Buitenaf een 'go'.  

Nunspeet ging eind 2017 met de hakken over sloot. Daar werd de grens van vijftig procent nipt gehaald: 50,1 procent. Maar dat de inwoners van de gemeenten Elburg en Oldebroek en delen van de gemeenten Kampen, Hattem en Heerde overgaan op de snellere internetverbinding was ook geen vanzelfsprekendheid. Zo ondervond ook Glasvezel Buitenaf-directeur Pieter Grootenboer de afgelopen maanden. ,,Het is best spannend geweest of we de vijftig procent zouden halen. Maar dankzij de inzet van ambassadeurs in het gebied, de gemeenten en de lokale verkopers is het gelukt’’, jubelt hij.

Cruciaal

Ook de gemeenten zijn dolblij. ,,Voor de leefbaarheid van het buitengebied is internet van groot belang; voor gezinnen met studerende kinderen, ondernemers en mensen die zorg nodig hebben. We kunnen dit nu nog niet overal in ons buitengebied realiseren, maar gelukkig wel op veel plaatsen”, reageert de Oldebroekse wethouder Harm Westerbroek. Collega Henk Wessel (Elburg) noemt glasvezel zelfs cruciaal voor het buitengebied. Hij refereert daarbij ook aan de bedrijven ,,Denk bijvoorbeeld aan alle recreatieondernemers.’’

De verwachting is dat de eerste inwoners die een abonnement hebben afgesloten in het voorjaar van 2019 gebruik kunnen maken van de diensten.

Veluwe