Nu of nooit voor Strand Horst

Ondernemers op Strand Horst staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze hebben er alle vertrouwen in dat de jongste plannen voor het ontwikkelen van recreatie in het gebied  het - na decennia gekissebis - gaan halen. Aan de andere kant van het Wolderwijd, in Zeewolde, worden juist de messen geslepen. Daar blijft vooral de hoteltoren van maximaal zestig meter een doorn in het oog.   

,,Het is nu of nooit. Als dit plan het niet haalt, dan is het voor ons klaar.’’ Dat zegt Stefan Dirksen, namens zijn baas Bert van den Brink. Deze vastgoedmagnaat uit Ermelo heeft grootse plannen bij het strand. Twee hotels, congreszalen, sport- en wellness, een indoorspeelparadijs en een evenementenhal van maximaal 6.000 vierkante meter, zo staat er in de eerste versie van het bestemmingsplan dat vanaf donderdag zes weken ter inzage ligt. Daarna kan het snel gaan. ,,We hopen dat de gemeenteraad in april akkoord gaat. Dat is voor ons het startschot om met hotelketens om tafel te gaan zitten en met de architect voor het ontwerp. Als alles meezit kan medio 2020 de schop de grond in.”

Enorme boost

Dat hoopt ook Mark Schraverus, van surfcentrum Telstar Surf.  ,,Uitbreiding is urgent. Het gaat ontzettend goed, vooral met de organisatie van feesten en partijen. Maar we lopen tegen de grenzen aan en ik moet al regelmatig nee verkopen.” Ook de vier bedrijven in de Foodplaza en de jachthaven mogen uitbreiden. ,,We zijn hier al twintig jaar mee bezig”, zegt Adriaan van der Linden van Leisurelands, eigenaar van de grond op Strand Horst. ,,Dit plan betekent een enorme boost voor recreatie en werkgelegenheid.”

Volledig scherm
Impressie van de skyline van recreatiegebied Strand Horst met eventuele komst van een hotel (bij een maximale hoogte van 60 meter). De foto is genomen vanaf het strand van Zeewolde. © gemeente Ermelo

Horizonvervuiling

Aan de andere kant van het meer wordt er minder rooskleurig over het plan gedacht, dat overigens vorig jaar ook al klaar lag. Op aandringen van natuurorganisaties werd dat schielijk teruggetrokken om onderzoek te doen naar de gevolgen van de plannen op de natuur in de randmeren. Dat heeft echter nauwelijks tot aanpassingen geleid. Tot ongenoegen van Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. ,,Een onverkwikkelijke zaak, die tegen alle afspraken over de Randmeren indruist.’’ 

Hij keert zich met name tegen ‘die moloch van een hoteltoren’ en de evenementenhal. De een noemt hij horizonvervuiling, van de ander vreest hij geluidsoverlast. ,,Met mij denken veel Zeewoldenaren er zo over. Wij gaan een zienswijze indienen en roepen burgers op hetzelfde te doen. Hopelijk kunnen we zo de gemeenteraad van Ermelo op andere gedachten brengen.’’  Waarschijnlijk gaan ook de college van B en W van Zeewolde en Putten zienswijzen indienen. 

Huiswerk gemaakt

Wethouder Hans de Haan ziet die met vertrouwen tegemoet. ,,Ik denk dat wij ons huiswerk goed gedaan hebben. In het plan is ruimte voor recreatie en natuur. En wat dat hotel betreft: ik zie het als een mooie landmark. Maar iedereen mag er van vinden wat hij wil.” 

 1. Witte maskers en rasta-haar: mogelijk verband woningovervallen Ermelo, Hierden en Vierhouten

  Witte maskers en ras­ta-haar: mogelijk verband woningover­val­len Ermelo, Hierden en Vierhouten

  De overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op zaterdag 8 februari heeft mogelijk verband met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. Daarom roept de politie nogmaals getuigen van deze drie woningovervallen op zich te melden. Op basis van het onderzoek tot dusver denkt de recherche dat het om jonge mannen gaat, één van hen heeft vermoedelijk opvallend halflang rasta-haar.
 1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:
 2. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe