Nu of nooit voor Strand Horst

Ondernemers op Strand Horst staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze hebben er alle vertrouwen in dat de jongste plannen voor het ontwikkelen van recreatie in het gebied  het - na decennia gekissebis - gaan halen. Aan de andere kant van het Wolderwijd, in Zeewolde, worden juist de messen geslepen. Daar blijft vooral de hoteltoren van maximaal zestig meter een doorn in het oog.   

,,Het is nu of nooit. Als dit plan het niet haalt, dan is het voor ons klaar.’’ Dat zegt Stefan Dirksen, namens zijn baas Bert van den Brink. Deze vastgoedmagnaat uit Ermelo heeft grootse plannen bij het strand. Twee hotels, congreszalen, sport- en wellness, een indoorspeelparadijs en een evenementenhal van maximaal 6.000 vierkante meter, zo staat er in de eerste versie van het bestemmingsplan dat vanaf donderdag zes weken ter inzage ligt. Daarna kan het snel gaan. ,,We hopen dat de gemeenteraad in april akkoord gaat. Dat is voor ons het startschot om met hotelketens om tafel te gaan zitten en met de architect voor het ontwerp. Als alles meezit kan medio 2020 de schop de grond in.”

Enorme boost

Dat hoopt ook Mark Schraverus, van surfcentrum Telstar Surf.  ,,Uitbreiding is urgent. Het gaat ontzettend goed, vooral met de organisatie van feesten en partijen. Maar we lopen tegen de grenzen aan en ik moet al regelmatig nee verkopen.” Ook de vier bedrijven in de Foodplaza en de jachthaven mogen uitbreiden. ,,We zijn hier al twintig jaar mee bezig”, zegt Adriaan van der Linden van Leisurelands, eigenaar van de grond op Strand Horst. ,,Dit plan betekent een enorme boost voor recreatie en werkgelegenheid.”

Impressie van de skyline van recreatiegebied Strand Horst met eventuele komst van een hotel (bij een maximale hoogte van 60 meter). De foto is genomen vanaf het strand van Zeewolde.
Volledig scherm
Impressie van de skyline van recreatiegebied Strand Horst met eventuele komst van een hotel (bij een maximale hoogte van 60 meter). De foto is genomen vanaf het strand van Zeewolde. © gemeente Ermelo

Horizonvervuiling

Aan de andere kant van het meer wordt er minder rooskleurig over het plan gedacht, dat overigens vorig jaar ook al klaar lag. Op aandringen van natuurorganisaties werd dat schielijk teruggetrokken om onderzoek te doen naar de gevolgen van de plannen op de natuur in de randmeren. Dat heeft echter nauwelijks tot aanpassingen geleid. Tot ongenoegen van Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. ,,Een onverkwikkelijke zaak, die tegen alle afspraken over de Randmeren indruist.’’ 

Hij keert zich met name tegen ‘die moloch van een hoteltoren’ en de evenementenhal. De een noemt hij horizonvervuiling, van de ander vreest hij geluidsoverlast. ,,Met mij denken veel Zeewoldenaren er zo over. Wij gaan een zienswijze indienen en roepen burgers op hetzelfde te doen. Hopelijk kunnen we zo de gemeenteraad van Ermelo op andere gedachten brengen.’’  Waarschijnlijk gaan ook de college van B en W van Zeewolde en Putten zienswijzen indienen. 

Huiswerk gemaakt

Wethouder Hans de Haan ziet die met vertrouwen tegemoet. ,,Ik denk dat wij ons huiswerk goed gedaan hebben. In het plan is ruimte voor recreatie en natuur. En wat dat hotel betreft: ik zie het als een mooie landmark. Maar iedereen mag er van vinden wat hij wil.” 

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe