Volledig scherm
© anp

Onze klei is geschikt voor bunkers met kernafval

Radioactief afval veilig opslaan in de diepe ondergrond. Het kan in de Noordoostpolder, in de Kop van Overijssel, op de Veluwe en langs de IJssel, zo luidt de conclusie van nieuw onderzoek. Als het al zover komt, gebeurt het niet eerder dan in het jaar 2130.

Radioactief afval moet van de Europese Unie naar veiligere plaatsen dan de huidige bovengrondse opslag. Het gaat om afval van kerncentrale Borssele in Zeeland, de gezondheidszorg, onderzoekswerk en industrie.

COVRA, dat eigendom is van de Nederlandse staat en als enige bedrijf in Nederland radioactief afval mag opslaan, deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar ondergrondse opslag, als toekomstige oplossing. Dat moet uiteindelijk leiden tot een advies aan de regering.

2100

Af is het onderzoek nog niet, maar er is al wel een belangrijke conclusie: de diepe Boomse kleigronden zijn veilig en geschikt als bergingsplek. Over de ondergrondse radioactieve berging wordt pas rond het jaar 2100 een definitieve locatiekeuze gemaakt, maar door het onderzoek zijn vijf gebieden in Nederland nu veilig en geschikt geacht voor ondergrondse opslag. Waaronder de Noordoostpolder, de Kop van Overijssel, Veluwe en de Gelderse en Overijsselse IJsselstrook. Ook midden-Brabant en een plukje Friesland hebben de juiste ‘radioactief bestendige’ bodem volgens de onderzoekers.

De gronden kennen namelijk een diepe Boomse kleilaag; op minimaal 500 meter diepte, met minimaal 100 meter dikte. ,,En als startpunt van het onderzoek naar een hypothetische berging hebben we die diepte en dikte aangehouden. Het blijken veilige dieptes en diktes’’, zegt Ewoud Verhoef, plaatsvervangend directeur van COVRA. ,,We kennen naast Boomse kleigronden onder meer nog zoutgronden die geschikt lijken. Ook die gronden gaan onderzocht worden op veiligheid. Maar Boomse klei lijkt in ieder geval veilig, volgens ons onderzoek.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe