Henk Tromp van Catering Culinair helpt mee de 5.500 zakjes met paaseitjes in dozen en tassen doen. Donderdag worden deze afgeleverd bij de uitgekozen zorginstanties. ,,Bij de voordeur, want de interne verspreiding moeten ze zelf doen."
Volledig scherm
Henk Tromp van Catering Culinair helpt mee de 5.500 zakjes met paaseitjes in dozen en tassen doen. Donderdag worden deze afgeleverd bij de uitgekozen zorginstanties. ,,Bij de voordeur, want de interne verspreiding moeten ze zelf doen."

Paaseitjesoverschot in Nunspeet vindt zijn weg naar de 'vergeten’ zorg

Een zwak voor de zorg en een overschot aan paaseitjes. Voeg dat samen en je komt tot het initiatief van de Nunspeetse ondernemer Chris van Beem. Samen met elf collega's kocht hij de eitjes op en verspreidt die donderdag onder zorginstellingen. 

,,De lokale marktbakker Smale levert al jaren eitjes aan scholen, verenigingen en organisaties die ze vervolgens huis-aan-huis verkopen. Dat gaat nu niet door en hij wilde ook niet afdwingen dat ze afgenomen moesten worden. Hij zat met 12.000 zakjes paaseitjes in zijn maag", legt Van Beem zijn spontane actie uit. 

1.100 kilo paaseitjes

Dat uiteindelijk 5.500 zakjes van elk 200 gram, ofwel 1.100 kilo, chocolade eitjes voor zijn goede doel worden aangewend, had hij niet voorzien. ,,Ik dacht met een paar collega's wat geld bij elkaar te lappen voor duizend zakjes of zo. Maar steeds meer ondernemers wilden meedoen. Zo werden het er 5.500.”

Quote

In de zorg zijn ook vergeten groepen zoals de ouderen­zorg en de zorg voor mensen met een verstande­lij­ke en lichamelij­ke beperking.

Chris van Beem, Nunspeetse ondernemer

De uitdeellocaties zijn bewust gekozen. Dit keer niet bij ziekenhuizen, want Van Beem weet dat voor die 'hardwerkende mensen al goed wordt gezorgd'. ,,In de zorg zijn ook vergeten groepen zoals de ouderenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Zij staan ook in de frontlinie. Daarom gaan wij donderdag juist langs al dat soort locaties in de gemeenten Nunspeet en Elburg.”

Hart onder de riem

De dozen en tassen staan al klaar. Met respectievelijk honderd en 25 zakjes. Allemaal voorzien van een sticker met een rood hart erop en de woorden 'namens ondernemend Nunspeet'. Geplakt door de ondernemers en familieleden.   

,,De eitjes zijn niet alleen voor het personeel maar ook voor de bewoners. Als ze nog niet eenzaam waren, zijn ze dat nu wel. Het is een hart onder de riem voor iedereen. En toch moesten we nog aardig ons best doen om 5.500 zakjes uit te kunnen delen. Daarom gaan we ook langs huisartsen, Zorgpleinen en apothekers.”

‘Fantastisch werk’

Chris van Beem is blij dat hij op deze manier een bijdrage kan leveren in de coronatijd. ,,Ik heb altijd al gevonden dat mensen in de zorg fantastisch werk leveren. Daar komt bij dat ik een nichtje met een beperking op De Klokkenberg in Nunspeet heb. Zij was twee weken geleden jarig en we konden niet op bezoek. Daarom vind ik het ook mooi dat ik nu iets voor zulke mensen kan doen.”

Veluwse eitjes gaan door het hele land

Van de 12.000 zakjes die bakker Smale in totaal had, is inmiddels niets meer over. Via een bericht op Facebook kreeg de Nunspeetse bakker zo veel reacties van zorgorganisaties die hun mensen een aardigheidje wilden geven, dat ook zorgmedewerkers in Brabant en Zeeland van de Veluwse chocola kunnen proeven. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe