Volledig scherm
© ANP

Piek woninggekte op Veluwe lijkt bereikt

De woningmarkt op de Noordwest Veluwe is nog steeds krap, maar het plafond van prijsstijgingen lijkt zo zoetjes aan wel bereikt. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. 

,,We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen’’, zegt Reyer Schuurkamp, afdelingsvoorzitter van de NVM op de Noordwest-Veluwe. Daaronder vallen de gemeentes Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Putten. Hij constateert bijvoorbeeld dat het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt. Het huidige aanbod van 466 woningen is nog steeds ruim een procent minder dan vorig jaar, maar wel 6,2 procent meer dan het vorige kwartaal. Woningen staan gemiddeld dertig dagen minder lang te koop.

Prijs appartement keldert

Verder ziet de NVM dat de prijzen van de woningen niet meer zo heftig stijgen. De vraagprijzen gingen gemiddeld nog wel met 7,6 procent omhoog, maar dat wordt grotendeels veroorzaakt door een prijsstijging van vrijstaande woningen. De gemiddelde vraagprijs van appartementen daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 met maar liefst 13,6 procent naar 248.000 euro. 

Veel tussenwoningen verkocht

Hoopvol teken is tenslotte dat het aantal woningen dat verkocht wordt, niet langer explosief keldert. De 362 verkochte woningen in het laatste kwartaal is nog steeds ruim een procent minder dan een jaar geleden, maar 19 procent meer dan het kwartaal daarvoor. Dat wijkt sterk af van het landelijke gemiddelde (9 procent) en wordt veroorzaakt door een flinke stijging van het aantal tussenwoningen (39 procent meer) en hoekwoningen (35 procent meer)

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe