Agent Jelle van Heerikhuize, één van de bedenkers van de methode om drugsdealers en inbrekers ook met het bestuursrecht te achtervolgen.
Volledig scherm
Agent Jelle van Heerikhuize, één van de bedenkers van de methode om drugsdealers en inbrekers ook met het bestuursrecht te achtervolgen. © Rob Voss

Politie Veluwe-West beste team van de maand en misschien het hele jaar

Het lokale idee van de politie om drugdealers uit de Veluwe te verdrijven met boetes van duizenden euro’s, heeft een politieprijs gewonnen. De stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) heeft het basisteam Veluwe-West (Harderwijk, Ermelo en Putten) uitgeroepen tot het beste politieteam van de maand.

,,We kijken met name naar hoe een team doet aan innovatie en samenwerking met andere instanties,’’ zegt WEP-woordvoerder Wilma Bakker. ,, Want de politie is het meest succesvol wanneer het niet naar binnen is gericht.’’

Samenwerking

Het succes van het gebruik om drugsdealers en inbrekers niet alleen strafrechtelijk maar ook via de gemeente bestuursrechtelijk achter de vodden te zitten, is volgens WEP een goed voorbeeld van uitstekende samenwerking.

Door notoire drugsdealers en inbrekers dwangsommen van 5000 euro en 2500 euro op te leggen die zij moeten betalen wanneer zij in herhaling vallen, wordt Veluwe erg onaangenaam terrein voor criminelen.  Volgens de politie vertrekken dealers uit de Veluwe. ,,Er zijn al verschillende jongens uit Ermelo naar me toegekomen. Zij geven aan nu te stoppen met dealen. Ze zeggen : Dit wordt te gek’,’’ zei toenmalig wijkagent Jelle van Heerikhuize eerder tegen deze krant. ,,Dus dat effect is er nu al.’’

Uitspraak 

Het lijkt erop dat de maatregel ook juridisch stand houdt. De bestuursrechter in Arnhem oordeelde eerder dit jaar dat een drugsdealer uit Harderwijk daadwerkelijk de dwangsom moet betalen. Uit andere delen van het land hebben gemeenten en politieteams zich geïnteresseerd getoond in de Veluwse aanpak.

Nominatie 

Met de maandelijkse WEP-prijs is het politieteam van Veluwe-West ook een genomineerde voor de prijs van het beste politieteam van het jaar 2020. Die worden ieder jaar toegekend tijdens een politiegala georganiseerd door WEP.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe