Precies zes maanden keutels aan de lopende band op de Veluwe: de wolf is officieel terug in ons land

fotoserie & videoDe wolf is terug in Nederland - nu echt. Wolvin GW998f ‘woont’ vandaag precies zes maanden op de Veluwe en daarmee is ze officieel een blijver. Het roofdier laat voortdurend visitekaartjes achter in de vorm van drollen: ‘Dit is mijn gebied.’ Na de otter en de bever hebben we vanaf vandaag dus een soort die terug is van weggeweest. Daarom: 7 vragen over het nieuwste roofdier van ons land.

1. De opmars

Ineens liepen ze door ons land: wolven. Dwars door Oost-Nederland, de noordelijke provincies, tot in het zuid-oosten aan toe. De wolf verovert sinds de val van de muur in 1990 West-Europa: dieren kunnen sindsdien ongestoord de grens over. De soort is bovendien in heel Europa beschermd. 

In ons land werd in 2015 de eerste van een serie ‘zwervers’ waargenomen: na anderhalve eeuw liep er weer een wolf door ons land. Wolvin GW998f - het is een aanduiding, geen naam - bivakkeert het langst op één plek: de noordelijke Veluwe. Een andere wolvin zit sinds oktober in het midden van de Veluwe. Onderzoekers weten dat aan de hand van keutels, die aan de lopende band worden gevonden. Een derde wolf zit elders in Oost-Nederland. 

Verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Wolf op de Veluwe: het dier markeert zijn territorium met drollen. © Illustratie: Edo Draaijer. Foto: ANP

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe