Predikant Sjaak Weststrate introduceert het kerkcodicil in zijn gemeente.
Volledig scherm
PREMIUM
Predikant Sjaak Weststrate introduceert het kerkcodicil in zijn gemeente. © Henri van der Beek

Predikant uit Heerde pleit voor kerkcodicil: ‘Steeds vaker wordt afgezien van kerk bij uitvaart’

Predikant Sjaak Weststrate uit Heerde ziet steeds vaker dat nabestaanden de kerk niet betrekken bij de uitvaart en de wens van een geliefde niet respecteren. Reden om een kerkcodicil bij de leden van zijn gemeente te introduceren. ,,Het kan veel pijn en spraakverwarring voorkomen.”

7 reacties

 • silla beld

  1 jaar geleden
  We hebben op een liefdevolle en waardige manier afscheid genomen van onze lieve moeder en oma. Dit onder eigen regie om het afscheid dicht bij onze gevoelens te kunnen beleven. Ook grotendeels gebaseerd vanuit onze moeder haar geloofsovertuiging. Maar vooral uit hetgeen wat ons hart ons ingaf. Harmonieus, waardig en LIEFDE.
 • jos zoet

  1 jaar geleden
  Vreemd dat dit pas na overlijden aan de orde komt. Is de kerk soms zo reactief geworden ?
 • Mary Van Dijk

  1 jaar geleden
  Mijn moeder overleed 6 weken geleden. Omdat mijn moeder kerks was hebben we de dominee gebeld. Ze zei….. denk erom dat jullie een goed afscheid regelen waar jullie een goed gevoel bij hebben. Jullie moeder heeft al afscheid genomen van het leven en krijgt er niets van mee maar jullie moeten het een goed afscheid vinden. Mijn broer heeft alles aan elkaar gepraat en als onderdeel van de dienst heeft de dominee ook gesproken. Wat zou mijn moeder trots geweest zijn.
 • Marianne Steenbergen

  1 jaar geleden
  Vind dat je de wensen van de overledene ten alle tijden moet respecteren, ook al heb je zelf niets met de kerk. En om hier bij leven van verzekerd te zijn zie ik de noodzaak van een dergelijk codicil wel. Marine Steenbergen
 • Erik te Lochem

  1 jaar geleden
  ‘Zijn nabestaanden gehouden de laatste wil uit te voeren’… ik zie het al voor me: een kerkelijke uitvaartdienst met nabestaanden op de eerste rij die daar helemaal niet willen zitten. Zelf ben ik er voorstander van dat mensen hun wensen over het afscheid duidelijk maken aan nabestaanden. Maar dat ze daarbij ook ruimte laten voor de nabestaanden om het afscheid zo in te richten dat het voor hen helpend is. Het afscheid is niet voor de gestorvene, maar voor de nabestaanden. De eerste stap zonder
 1. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”