Volledig scherm
De Puttense brandweer heeft meer baat bij een tweede tankautospuit dan een specialistisch bosbrandvoertuig vindt de gemeenteraad. © gemeente Putten

Putten heeft liever een alleskunner dan een specialistisch bosbrandvoertuig

Liever een extra brandweerwagen die alles kan dan een gespecialiseerd bosbrandvoertuig. De gemeenteraadsleden van Putten willen voor het dorp beide tankautospuiten behouden. De plannen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) laten dat niet toe. ,,Dan moet onze burgemeester daar maar tegen stemmen”, vindt de raad.

De veiligheid in Putten komt volgens de gemeenteraadsleden in het geding als de lokale brandweer het met één in plaats van twee tankautospuiten moet stellen. Dat is wel de bedoeling als het plan van de VNOG, waaronder de brandweer valt, wordt doorgevoerd. Daarin staat dat Putten een bosbrandvoertuig terugkrijgt voor de twee tankautospuiten.

Plek voor zes, de rest komt voor niks

Brandweervrijwilligers worden de dupe van dit plan, denken de vijf politieke partijen. Bij de eerste uitruk, met één auto, is plek voor zes brandweerlieden. De rest komt dan voor niks naar de kazerne en dat is volgens de raad 'demotiverend’. Als die ene auto weg is, is Putten aangewezen op de brandweer van de buurgemeenten. En ook dat zint de gemeenteraad niet.

Tankautospuit is alleskunner

De tweede tankautospuit is zestien keer ingezet. Hoewel het voertuig niet altijd noodzakelijk is, zien de politici er meer heil in dan in een bosbrandvoertuig dat nog minder ingezet zal worden door zijn specialistische functie. De huidige wagen is multifunctioneel en kan ook bij bosbranden van pas komen. Daarnaast wordt de ‘forse afschrijving’ als ‘onverantwoord’ beschouwd. De brandweerwagen is namelijk pas drie jaar oud.

Burgemeester moet tegen stemmen

Burgemeester Henk Lambooij krijgt van de raadsleden de opdracht mee ‘alles te doen wat in zijn vermogen ligt’ om de tweede tankautospuit voor de kazerne in Putten te behouden. Mocht hem dat niet lukken, dan verwacht de raad dat hij tegen het dekkings- en spreidingsplan van de VNOG stemt. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe