Volledig scherm
Archieffoto van het bemesten van een akker. © Getty Images

Puttens loonbedrijf in verband gebracht met mestfraude

Het Puttense loonbedrijf Dekker VOF en een boer uit Zeewolde, H. van R., staan donderdag met achttien andere verdachte personen en bedrijven voor de rechter vanwege een omvangrijke mestfraude. 

Na een vijf jaar durend onderzoek staan twintig verdachten uit Nederland en Duitsland voor de rechtbank in Amsterdam. Daaronder dus loonbedrijf Dekker. De gedaagden worden verdacht van valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en illegale handel in of vervoer van mest en dierlijke bijproducten.

Vervuild

Het Openbaar Ministerie denkt dat de verdachten jarenlang hebben meegewerkt aan het dumpen van miljoenen kilo's zwaar vervuilde mest op weilanden en akkers in Nederland en Duitsland. Ze zouden restafval van dieren en industriële producten hebben gemengd met mest die vervolgens werd uitgereden. Hierdoor zou zware schade aan het milieu zijn toegebracht.

Directeur Ariean van de Groep van de verdachte Spakenburgse Van de Groep Fish Processing B.V erkent dat hij tussen 2011 en 2015 regelmatig meststoffen uitvoerde naar Duitsland.

Digestaat

,,Maar daarbij gaat het om digestaat, het restproduct van onze centrale'', legt hij uit. ,,Daar is niets illegaals aan. Het is sterk vergelijkbaar met mest en mag gewoon worden uitgereden in Duitsland.''

Van de Groep is zich ervan bewust dat het digestaat van zijn bedrijf niet als mest mag dienen in Nederland. ,,De Nederlandse mestwetgeving staat dat niet toe, dat is bekend. Volgens Europese richtlijnen mag het echter gewoon gebruikt worden. Door het uit te voeren, hebben we niets verkeerd gedaan. De transportpapieren zijn ook geheel in orde.‘’

Aanklachten

Waar loonbedrijf Dekker, Van de Groep en de andere verdachte partijen precies van beschuldigd wordt, is nog niet duidelijk, omdat de genoemde aanklachten gedaan zijn tegen alle verdachten. Volgens een artikel in het dagblad NRC zou het Rotterdamse bedrijf Biopetrol (producent van biodiesel en glycerine) illegaal afvalstoffen aan Van de Groep hebben geleverd. Als die stoffen vermengd zijn met het vis- en andere afval dat Van de Groep in zijn Spakenburgse centrale vergist, zou die laatste bewust of onbewust vervuilde mest geleverd hebben aan Duitsland.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe