Volledig scherm
Klompenpaden hebben zo hun hindernissen. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Puttense burgemeester wil dat provincie blijft bijdragen aan Klompenpaden

Burgemeester Henk Lambooij van Putten sluit zich aan bij zijn collega's van Renkum, Berkelland, Ede en Buren om de provincie Gelderland er van te overtuigen geld te blijven steken in de Klompenpaden. De provincie heeft aangegeven daar vanaf volgend jaar mee te willen stoppen. 

De paden, die veelal over landgoederen en dwars door boerenland gaan, worden beheerd en onderhouden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Deze stichting maakt daarbij gebruik van zo'n 800 vrijwilligers. Die lopen maandelijks alle routes na en verrichten hand- en spandiensten om de routes begaanbaar te houden. 

Pad kost 4.000 euro

De totale kosten per Klompenpad bedragen rond de 4.000 euro. Een kwart daarvan is een vergoeding aan grondeigenaren en SLG gebruikt de rest voor de kosten die de stichting maakt. De provincie Gelderland liet eerder dit jaar weten meerjarig te willen bijdragen in de vorm van een subsidie.  

Het lijkt erop dat de provincie hier nu al op terugkomt. Aan SLG is te kennen gegeven, dat vanaf 2020 niet meer gerekend moet worden op een provinciale bijdrage van duizend euro per Klompenpad. De brief aan Gedeputeerde Staten, die door meerdere burgemeesters wordt ondertekend, benadrukt dat Klompenpaden ‘uniek’ zijn en alleen in Gelderland en Utrecht zijn te vinden. Ook wordt nog even vermeld dat de provinciale collega's in Utrecht zelfs vijftig procent van de kosten dekken. 

Waardevol voor toeristen

De gemeente Putten hecht veel waarde aan de Klompenpaden. Uit onderzoek blijkt dat de wandelmogelijkheden erg belangrijk zijn voor de toeristen die naar Putten komen. Bovendien heeft het college van Putten als doelstelling routes voor fietsers, wandelaars, ruiters en mountainbikers zo veel mogelijk uit te breiden en te optimaliseren. 

Vier Klompenpaden in Putten

Op de website van Klompenpaden zijn alle 119 paden terug te vinden. Eentje daarvan ligt in de gemeente Ermelo. Dat is het Pelserpad met een lengte van 14 kilometer. Putten telt vier Klompenpaden: Hoeverveldpad (15 km), Huinerpad (15 km), Norderpad (12 km) en het Oldenallerpad (8 km). 

Als de provinciale bijdrage stopt, zijn de briefschrijvers bang dat de kwaliteit van de paden achteruit gaat en dat andere gemeenten niet snel geneigd zijn Klompenpaden te ontwikkelen. 

Volledig scherm
De klompenpaden in Putten en Ermelo. Op deze kaart ook de paden in Uddel, Nijkerk, Hoevelaken en Voorthuizen in beeld. © Klompenpaden.nl

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe