Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Persbureau van Eijndhoven

Raad van State dwingt Ermelo tot actie in palletconflict Ten Hove

De gemeente Ermelo moet van de Raad van State opnieuw bekijken of ze alsnog handhavend moet optreden tegen de illegale palletopslag bij timmer- en palletbedrijf Ten Hove.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad woensdag het argument van Ermelo van tafel, dat neer komt op dat nu handhaven Ten Hove groot financieel nadeel zal opleveren. ’s Lands hoogste bestuursrechtscollege stelt vast dat de gemeente tot nu toe alleen heeft gekeken naar het financiële belang van het palletbedrijf en niet naar de belangen van de naastgelegen camping. Die heeft last van de herrie van de palletopslag en het vrachtwagenverkeer. 

Te lang

Eerder droeg de rechtbank de gemeente op om alsnog handhavend op te treden. Maar daar zag Ermelo van af. Die is bezig met een zogenoemd haalbaarheidsonderzoek voor een betere invulling van de Haspelse Strook. De gemeente wilde de uitkomsten van dat onderzoek afwachten om daarna te beslissen om of de opslag alsnog te legaliseren, of Ten Hove te dwingen de opslag te ontruimen. 

De Raad van State vindt dat te lang duren. Bovendien bestaat er grote twijfel of de uitbreiding van Ten Hove op die kwetsbare plek wel valt te legaliseren in een bestemmingsplan. Mogelijk zal het bedrijf op termijn moeten verhuizen en plaats maken voor recreatie- en natuurontwikkeling in de strook. De gemeente is nu weer aan zet.

  1. Vitens waarschuwt voor extreem waterverbruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’
    PREMIUM
    Video

    Vitens waarschuwt voor extreem waterver­bruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’

    Het zwembadje tot de nok vol, na het zonnen een koude douche en ’s avonds nog even met de tuinslang langs de planten. Het is op warme dagen allemaal vanzelfsprekend in Nederland. Maar hoe lang nog? Het waterverbruik stijgt ieder jaar, terwijl iedere druppel schoon drinkwater energie kost. Vitens trekt aan de bel vanwege extreem waterverbruik. De Stentor volgde op de productielocatie in Zwolle de weg die ons drinkwater aflegt.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe