Volledig scherm
Beeld van de brand aan de Palestrinastraat in Almelo. Volgens de politie is er een link tussen die brand en die aan de Bongerd, eerder in 2017. © News United/Patrick Weegink

Rechtbank: brandstichtingen door mannen uit Nunspeet en Apeldoorn waren pogingen tot liquidatie

De rechtbank in Almelo veroordeelt drie mannen tot jarenlange celstraffen voor brandstichtingen in 2017 in Almelo. De brandstichtingen waren voorbereid en daarmee is er sprake van voorbedachten rade, en dus pogingen tot moord.

Thomas M. (24) uit Nunspeet heeft volgens de rechtbank samen met Maurits R. (24) uit Apeldoorn de brand gesticht juni 2017 aan De Bongerd in Almelo. De opzet was een brand tot stand te brengen in een bewoonde woning en was gericht op de dood van de bewoonster. Er ging zo veel voorbereiding aan vooraf dat er sprake was van voorbedachten rade. Net als het Openbaar Ministerie vindt de rechtbank dat er sprake is van een poging tot moord.

Koelbloedig

De rechtbank stelt dat de verdachten meedogenloos, koelbloedig en kil zijn. Het zwijgen van de verdachten werkt strafverhogend. De rechtbank constateert dat zwijgen het extra moeilijk maakt voor het slachtoffer om het trauma te verwerken. De bewoonster kon ter nauwer nood aan de dood ontsnappen.

M. wordt wel vrijgesproken van het voorhanden hebben van een vuurwapen, dat later bij andere liquidatiepogingen zou zijn gebruikt. De rechtbank veroordeelt M. tot acht jaar gevangenisstraf.

Palestrinastraat

Dano van V. (19) uit Heerde heeft volgens de rechtbank de brand november 2017 aan de Palestrinastraat op zijn geweten, die hij samen met Maurits R. heeft gepleegd. Van V. heeft zich voortdurend op zijn zwijgrecht beroepen en niets ingebracht tegen belastende feiten. Ook hier is sprake van een poging tot moord. De rechtbank veroordeelt hem tot acht jaar.

De rechtbank realiseert zich dat Van V. jong is, maar gezien zijn opstelling - hij wil geen verantwoording afleggen - staat de bescherming van de maatschappij voorop.

Tweevoudige brandstichting

Van R. die bij beide brandstichtingen betrokken is verdient volgens de rechtbank zestien jaar.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe