Tot 24 augustus geldt een rookverbod in bossen en heidegebieden in Putten
Volledig scherm
Tot 24 augustus geldt een rookverbod in bossen en heidegebieden in Putten © Internet

Rookverbod in bos Putten vanwege brandgevaar

In Putten is door de gemeente een rookverbod afgekondigd voor bos en heidegebieden. Het rookverbod geldt minimaal tot 24 augustus.

Vanwege de droogte in de natuur heeft het college van burgemeester en wethouders een rookverbod uitgevaardigd, tot het einde van de schoolvakanties. Met het rookverbod wil de gemeente branden in bossen en op natuurterreinen voorkomen. Overtreders krijgen een boete van 140 euro.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat de gemeente Putten een algeheel rookverbod afkondigt. Eerder werd al door de brandweer Putten een verbod op open vuur opgelegd aan het festival BOOM’IN Putten, op 13 juli in het bos van landgoed Schovenhorst, vanwege brandgevaar. Normaal zijn op BOOM’IN altijd kampvuurtjes.

100 meter

Er zijn deze zomer nog geen bosbranden of natuurbranden geweest in Putten, stelt de gemeente. Normaal heeft Putten in zijn Algemene Plaatselijke Verordening al staan dat het verboden is om in bossen, op heide- of veengronden of binnen een afstand van 100 meter van die natuurgebieden in de open lucht brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen of te laten liggen. Nu is er dus een extra verbod van kracht: verboden te roken binnen 30 meter van een bos, heidegebied of veengrond.

Verstandig

Woordvoerder Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noor- en Oost Gelderland zegt dat zo’n rookverbod verstandig is, gezien de extreme droogte. ,,We hebben in onze regio de afgelopen weken al enkele tientallen bermbrandjes gehad, vaak veroorzaakt door weggegooide sigaretten. Ik ken geen andere gemeenten, naast Putten, die een rookverbod hebben afgekondigd. Sowieso geldt altijd een verbod op open vuur en barbecueën in de open natuur, maar nu we alertheidsfase 2 hebben afgekondigd in onze regio is het zaak hier nog eens ectra op te letten. Vorige week is er nog een brand ontstaan in Beekbergen, die veroorzaakt is door een kampvuur. Kennelijk is niet iedereen op de hoogte dat een kampvuur in open natuur verboden is.’’  

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe