Volledig scherm
PREMIUM
De commando-overdracht van de KMS drie jaar geleden. Toen nam Ad Wagemakers (rechts) het vaandel over van Ton Nijkamp. © Bram van de Biezen

Soldatenopleiding Ermelo krijgt flinke duw in de rug

Na jaren van krapte, trekt het kabinet weer de knip voor Defensie en daar profiteert de Koninklijke Militaire School in Ermelo van mee. Van de nieuwe commandant kolonel Harold de Jong wordt verwacht dat hij jaarlijks tien tot vijftien procent meer soldaten en onderofficieren gaat leveren. 

In totaal zijn op termijn 1400 extra manschappen nodig, opgeteld bij het tekort van 2300 man dat er al was. Dat wordt dus behoorlijk aanpoten in Ermelo. Waar het tot voor kort voor beknibbelen en bezuinigen was, is er onder het nieuw kabinet ruimte en geld voor meer. Ook voor de KMS. De Jong: ,,Over geld praat ik niet. Wel over het aantal instructeurs dat we er op termijn bij krijgen: tachtig in totaal. Twintig hier in Ermelo, en zestig bij de basisopleidingen voor manschappen in Assen, Schaarsbergen en Oirschot die ook onder de KMS vallen. Doel is het aantal mannen en vrouwen dat wij jaarlijks afleveren met 15 procent te verhogen, zonder aan de kwaliteit en lengte van de opleidingen te morrelen."

Veluwe