Volledig scherm
Burgemeester Hans van der Hoeve (grijs pak) spreekt vrijdag sympathisanten van de familie Israël toe. Rechts: Theo Peursum. © Hans van de Vlekkert

Staatssecretaris zet familie uit Epe het land uit

Staatssecretaris Mark Harbers heeft besloten om de familie Israël het land uit te zetten. De vierkoppige Pakistaanse familie verbleef sinds een jaar op een camping in Epe. 

Daar werden de Pakistanen vorige week woensdag door de politie opgepakt. Sindsdien verblijven ze in kamp Zeist. Daar zijn ze nu in afwachting van een enkele reis richting Polen. Het land waar ze na de vlucht uit hun thuisland belandden. Volgens de zogenaamde Dublin Claim moeten asielzoekers terug naar het land waar ze voor het eerst voet op Europese bodem zetten. 

Die vervalt op 7 maart. Maar volgens Theo Peursum, die zich namens de Stichting Veluws Fundament ontfermt over de familie, was de afspraak met burgemeester Hans van der Hoeve dat de situatie tot dat moment gedoogd zou worden. Peursum verwijt de burgervader dan ook dat hij de 'arrestatie' van de familie Israël niet heeft voorkomen. ,,Daar was hij wel toe bevoegd'', stelt Peursum.  

Helaas

In een persverklaring geeft Van der Hoeve aan er juist alles aan gedaan te hebben om te bewerkstelligen dat de familie in Nederland asiel kan aanvragen. ,,In Den Haag is helaas anders beslist. Zo heb ik mijn zorgen over de uitzettingsprocedure van de familie Israël vrijdag gedeeld met de Dienst Terugkeer & Vertrek. Daarna de staatssecretaris per brief verzocht om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de asielaanvraag van het gezin in Nederland in behandeling te nemen. Daarbij aangegeven dat dit gezin al meer dan een jaar in Epe verblijft en dat zij zich in relatief korte tijd goed hebben geïntegreerd in de Eper samenleving. Ook heb ik de staatssecretaris gewezen op de maatschappelijke onrust die deze zaak teweeg brengt in onze gemeente.''

Druk uitoefenen

Die was daar dus niet gevoelig voor. Peursum gaf woensdagmiddag aan dat er via de media en onder druk van de bevolking geprobeerd wordt om hem alsnog op andere gedachten te brengen.

De familie Israël bestaat uit  een vader, moeder en twee zoons. Hun dochter annex zusje werd in Pakistan vermoord. Net als een oom. Volgens hen dreigde voor hen hetzelfde lot, waardoor ze op de vlucht sloegen.  

Veluwe