Arjan Hosseini (21) in de deuropening van zijn afdeling op het AZC Harderwijk waar hij sinds drie maanden met zijn moeder Atena woont.
Volledig scherm
PREMIUM
Arjan Hosseini (21) in de deuropening van zijn afdeling op het AZC Harderwijk waar hij sinds drie maanden met zijn moeder Atena woont. © Frans Paalman

Statushouder Arjan (21) uit Harderwijk: ‘Ik begrijp Nederlanders wel, het is jullie land, niet het onze’

Hoe is het voor een statushouders om in een asielzoekerscentrum te moeten wachten op een woning? Voor duizenden van hen is nog altijd geen plek. De Stentor sprak met verschillende bewoners van het AZC Harderwijk, allemaal met hun eigen trieste verhalen.

8 reacties

 • mannita sierink

  1 jaar geleden
  tot mijn grote verbazing en zeker ook onbegrip en woede,zijn er vele afghaanse statushouders op vakantie? en op familiebezoek naar afghanistan gegaan? en willen nu natuurlijk graag terug! moeten hulpverleners en militairen daar hun leven voor wagen???!!!! ik dacht het niet! je hebt je bedje gemaakt blijf er dan ook maar in liggen,haal de jezidivrouwen maar op en alle honden en katten!! die hebben het verdient.ik heb een hele dikke knoop in mijn maag wat halen we binnen???? om te janken dit!!!
 • B Zieleman

  1 jaar geleden
  Ze hadden en moeten daar in hun eigen contreien geholpen worden. Waarom moeten we hier met z'n allen als een potje met pieren in dit kleine landje gepropt worden? Meer dan de helft integreert al niet, na 10 jaar Nederland staan ze nog niet in de maatschappij of ze zijn crimineel. Ze komen zogenaamd om hun veiligheid, maar overal waar ze komen, verdwijnt juist de veiligheid en daarmee ook de Hollandse de gemoedelijkheid. En ik wil niet nog meer huizen, denk aan onze natuur! Alles gaat kapot zo!
 • Henk Doddema

  1 jaar geleden
  Een ander aspect mag ook belicht worden. Er wordt asiel aangevraagd omdat het thuisland niet veilig zou zijn. Vervolgens gaan statushouders en tot Nederlander genaturaliseerde op vakantie/familiebezoek in het land van herkomst dat voor hen zo onveilig was. Voor statushouders is dit zelfs verboden en voor genaturaliseerde Nederlanders moreel verwerpelijk. Ergo we hebben hier te maken met economische vluchtelingen. 13 Amerikanen stierven hiervoor. Blijft dit zonder consequenties ?.
 • mannita sierink

  1 jaar geleden
  het grootste probleem van allen hier binnenlaten en huizen geven is vind ik,dat een groot gedeelte niet integreerd,niet onze taal leert spreken niet in een buurt zich willen aanpassen en het zijn moslims het gros tenminste en de tyd van o dat mag je niet denken laat staan zeggen is voorbij moslims moeten opgevangen in moslimlanden met dezelfde gewoontes! dit heeft helemaal niets te maken met haat integendeel,ik zat zelf als ik uit ons land vertrok in een zelfde soort land! ik wil geen moslimland
 • A.G. de Jong

  1 jaar geleden
  Ik gun iedereen een goed leven en een dak boven zijn hoofd. Maar je moet ook eerlijk zijn, we kunnen het als klein land niet aan om hier jaarlijks tienduizenden nieuwe asielzoekers op te nemen! Zeker niet als het laagopgeleide mensen zijn die onvoldoende aansluiting hebben in onze cultuur en samenleving. We kunnen het zowel financieel als logistiek niet bolwerken. En het is niet te verkopen als je nieuwkomers voorrang geeft op de huizenmarkt ten koste van anderen die daar al jaren op wachten.