Volledig scherm
Vorig jaar presenteerde de gemeente Ermelo deze artist impression van Strand Horst, met hotel en evenementenhal. © Gemeente Ermelo

Strand Horst 2.0 lijkt onstuitbaar, hoe hard Zeewolde ook schreeuwt

Het ziet er naar uit dat het hotel en evenementenhal op Strand Horst er toch echt gaan komen. De gemeenteraad lijkt begin juli akkoord te gaan met de laatste aanpassingen, een desperate poging uit Zeewolde ten spijt. 

Strand Horst bij Ermelo moet een nieuw, bruisend recreatiegebied worden, met een hotel van zestig meter hoog, een moderne boulevard, een evenementenhal, 67 nieuwe recreatiewoningen aan het water en een dubbel zo grote MacDonalds. Na jaren soebatten leek het plan begin 2018 in kannen en kruiken, maar toen bleek dat het effect op de nabijgelegen natuur niet helder genoeg waren. 

Dat is inmiddels wel gebeurd en het bestemmingsplan is op enkele punten aangepast.  Zo komt er een nieuw natuurgebied, met de naam Groene Kruispunt, ten behoeve van watervogels en mogen er maximaal op 26 dagen per jaar openlucht-evenementen mogen worden gehouden.  

Compleet genegeerd

Het protest vanaf de overzijde van het randmeer - 134 Zeewoldenaren dienden bezwaar in - wordt daarbij compleet genegeerd. Een handvol zette dat protest dinsdagavond bij de raadscommissie nog wat kracht bij.  Ze vrezen grote toename van de geluidsoverlast en noemen de hoogte van het hotel (60 meter) ‘bizar’. ,,Wij draaien op voor de lasten van de buren’’, meende Evert Ekker. Monique van den Broek (VVD) draaide het om. ,,Toen Zeewolde werd gebouwd, hebben wij toen bezwaar gemaakt? Of tegen de windmolens die er later neergezet zijn?’’

Buslobby

De Ermelose commissieleden zijn vooral blij dat het plan eindelijk doorgaat, maar maakten zich nog wel zorgen over de verkeersafwikkeling. De uitleg van een beleidsmedewerker dat het plan zelfs in het ‘worse case scenario’ nog voldoet, stelde gerust.    

Het CDA kreeg nog bijval voor het idee om te lobbyen bij de busvervoerder voor een zomerse verbinding tussen treinstation en Strand Horst. Cor Lauwerse: ,,Ook mooi voor bewoners van ‘s-Heerenloo.’’ Wethouder Hans de Haan beloofde ‘er naar te zullen kijken’. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe