Zijn ‘achtertuin’ afsluiten? Ruud van der Horst moet er niet aan denken.
Volledig scherm
PREMIUM
Zijn ‘achtertuin’ afsluiten? Ruud van der Horst moet er niet aan denken. © Rob Voss

Strijd om de Veluwe: moet wandelaar wijken voor vogel? ‘Afschuwelijk, het is ons plekje’

Minder paden, minder parkeerterreinen, minder bewegingsvrijheid: een bezoek aan de Veluwse bossen verandert de komende jaren drastisch. Het aantal vogels neemt af en sommige soorten zijn zelfs helemaal weg. Dus treft de provincie Gelderland maatregelen. ,,Nietsdoen is geen optie.”

24 reacties

 • E. Lentekind

  2 maanden geleden
  Het is niet “ons” plekje. Het is de natuur. Als iedere bezoeker er fatsoenlijk mee omging hadden we het probleem niet. Afsluiten en rust voor de natuur. Tegen betaling bezoeken van de natuur.
 • e. vinke

  2 maanden geleden
  Het bosonderhoud wordt slecht uitgevoerd doordat het verwijderen van prunus niets aan wordt gedaan. Uitsluitend bomen die interessant zijn voor de verkoop worden gekapt. Er wordt vrijwel niets aan herplant uitgevoerd en ook niet gezaaid. Helaas. Het lijkt wel staatswanbeheer.
 • e. vinke

  2 maanden geleden
  Bij meer dan 6 dagen afsluiten van gebieden dient ook de subsidie aan SBB niet meer verleend te worden. Eenheid van regelgeving is essentieel. Dit is een zaak voor minister Schouten. Schrijf haar een brief met verzoek om subsidie te stoppen bij alle afgesloten gebieden van SBB, Natuurmonumenten en Nationale landschappen. Tot heden weigeren deze organisaties inzage te geven in hun handelswijze. Wat voor het Kroondomein geldt, geldt ook voor deze organisaties.
 • miny Bloemert

  7 maanden geleden
  Openbare ruimte is van mans en dier. Wandelaars denken dat zij de enigen zijn om de van de natuur te genieten Het is vd zotte ,dat een bv, een ree 1 ha leefgebied heeft, en een mens 100 m2 Hier en daar rustgebieden voor dieren. Meer spreiding van parkeer/startplaatsen ,dus minder drukte op enkele plaatsen. Ook fietsers, ATB,ers, trimmers mogen ook genieten van de natuur
 • H.W.M. Galle

  7 maanden geleden
  Het wordt hoog tijd dat de mens zich wat bescheidener opstelt in zijn omgang met en verhouding tot de natuur en de daar levende dieren. De natuur is van niemand en dus van iedereen. Dat geeft ons niet alleen de vrijheid om er van te genieten maar ook de verantwoordelijkheid schade en leed zo veel mogelijk te voorkomen. Het is daarom heel goed verdedigbaar dat er maatregelen worden genomen die de invloed van de mensen binnen de perken houdt of brengt. We moeten af van het mens-centrale denken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe