Volledig scherm
Wethouders Marcel Companjen (ChristenUnie), Gert Jan van Noort (HarderwijkAnders), Christianne van der Wal (VVD) en Jeroen de Jong (CDA) vormen de komende vier jaar het dagelijks bestuur van de gemeente Harderwijk. © Hemmy van Reenen

Supermarkten Harderwijk alle zondagen open

Supermarkten, bouwmarkten en tuincentra in Harderwijk mogen binnenkort op alle zondagen in het jaar open zijn van 12 tot 18 uur. Winkels in de binnenstad gaan maximaal 26 zondagen per jaar open.

Dat hebben de vier partijen afgesproken die de komende vier jaar met elkaar Harderwijk gaan regeren. Woensdagavond presenteerden HarderwijkAnders, VVD, ChristenUnie en CDA hun coalitieprogramma. De koopzondag is daarin het meest in het oog springende punt en daarom ook het eerste hoofdstuk.

Ondernemers aan zet

Uitgangspunt voor de zondagopenstelling vormen twee brieven aan het gemeentebestuur van Harderwijk, eentje van de supermarkten en een van de binnenstadondernemers. De Verordening Winkeltijden Harderwijk wordt op korte termijn aangepast. Afgesproken is dat de gezamenlijke ondernemers met een voorstel komen aan het gemeentebestuur hoe ze de koopzondagen willen invullen. 

Vanaf 12 uur

Voorwaarde is dat de winkels in Harderwijk maximaal 26 zondagen open zijn. Alleen de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra mogen alle zondagen open tussen 12 en 18 uur. Winkeliers zijn vrij om hun winkels dicht te houden op zondag. De vier partijen denken aan openstelling van de winkels op alle zondagen in de zomerperiode en in december. In de andere maanden zijn de winkels maar één zondag open, waarschijnlijk de laatste zondag van de maand. Daarnaast zijn er vijf zondagen vrij in te vullen door de ondernemers bij evenementen zoals Sinterklaas of iets dergelijks.

Evalueren

Ieder jaar wordt de zondagopenstelling door de ondernemers geëvalueerd en komen zij met een nieuw voorstel voor het volgende jaar. Voor de jaarlijkse evaluatie is gekozen om de zondagopenstelling aan te kunnen passen als dingen niet goed lopen.

Worstelen

Harderwijk Anders en VVD zijn altijd al voorstander geweest van ruimere winkelopenstelling op zondag. CDA-fractievoorzitter Peter Sels zegt tevreden te zijn met de gevonden oplossing voor de koopzondag. Voor ChristenUnie was de koopzondag een moeilijk punt. Fractievoorzitter Mirjam Driest: ,,We hebben er mee geworsteld. We zijn blij met de vrijheid die ondernemers en werknemers houden om niet te hoeven werken op zondag en we zijn blij dat er met de winkeltijden op zondag respect wordt getoond aan de kerkgangers op zondagochtend.''  

Veluwe