Te veel wilde zwijnen op de Veluwe door vele toeristen: ‘Een vicieuze cirkel waar we maar niet uitkomen’

videoOp de Veluwe leven momenteel zo’n 5000 wilde zwijnen, vijf keer meer dan gewenst. Dat schat de Faunabeheereenheid Gelderland, die verantwoordelijk is voor de wildstand in ’s lands meest uitgestrekte bosgebied. Eén reden waarom er zoveel zwijnen zijn? Corona. 

 1. Spanning loopt op voor Molukse herdenking in Vaassen, burgemeester gewaarschuwd
  PREMIUM
  9

  Spanning loopt op voor Molukse herdenking in Vaassen, burgemees­ter gewaar­schuwd

  De Molukse organisatie Maluku4Maluku vraagt zich af of het verstandig is dat de Eper burgemeester Tom Horn zaterdag meedoet aan een wandeling om de gewelddadige ontruiming van het barakkenkamp in Vaassen te herdenken. Frontman Leo Reawaruw spreekt van ‘oplopende spanningen’. Hij noemt de gemeente Epe hoofdverantwoordelijk voor de ‘bijna terroristische actie op Nederlandse veteranen en hun thuisfront’, gisteren precies 45 jaar geleden.
 2. Veiligheidsberaad gelooft niet dat lokale maatregelen corona-brandhaarden kunnen beteugelen
  PREMIUM
  15

  Veilig­heids­be­raad gelooft niet dat lokale maatrege­len corona-brandhaar­den kunnen beteugelen

  Het veiligheidsberaad, de landelijke samenwerking tussen de verschillende veiligheidsregio’s, ziet niets in extra regionale of lokale coronamaatregelen om de hausse aan coronabesmettingen in plaatsen als Staphorst en Zwartewaterland te beteugelen. Die optie werd eerder geopperd door epidemioloog Arnold Bosman, voormalig lid van het Red Team, een team van specialisten dat het kabinet ongevraagd en gevraagd van advies diende.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe